krpan in druščina postani član

Naslov teme: Skrajšan DČ starševstvo, razlika do minimalne plače

142  12.01.2019 - 00:45h / Drugi davki in takse / Avtor: Maja / 102 / 1

Delavka dela skrajšan delovni čas zaradi starševstva. Plača, ki bi jo prejela je nižja od minimalne plače. Ali se razlika do minimalne plače in plačila prispevkov od minimalne osnove za PSV preračuna glede na dejansko število opravljenih ur? Ne najdem nobenega pojasnila, prosim za vaše komentarje.

Toma - 13.01.2019 - 12:30

Minimalna plača je za mesec dela (ne glede na to, koliko ur ima dejansko mesec od 160 do 184 ur). Vsak mesec minimalno plačo delite s številom ur v mesecu. Plača delavca po urah, ko dela ne sme biti nižja od minimalne. Če je boleznina je lahko. In potem se sorazmerno temu po enakem principu izračuna rezlika do minimalne osnove za prispevke od dela in od boleznin v breme podjetja. 

Moj komentar vsem, ki berete:

Žal smo v Sloveniji nesposobni sprejeti minimalno urno postavko in minimalno urno postavke za prispevke, pa takih problemov ne bi bilo. Sedaj pa je lahko tako: delavec podpiše, da za mesec dela dobi npr. 800 € in enako govori država, da je minimalna plača za mesec dela in njegova urna postavka je za enako delo višja v mesecu, ko je fornd 168 ur in majša v mesecu, ko je fond 184 ur.  Kje pa so tu sindikati, varuh človekovih pravic in vsi delavci na ministrstvih, da bi zagotovili za enako delo enako plačilo?

Vem podjetja to lahko rešujejo na različne načine, (same določijo plačo delavca na uro, seveda je dopustno in dovoljeno (zaželjeno), imajo 174 fiksni fond ur...) ampak zakonska direktiva nas sili le za mesečno plačo in mesečno minimalno plačo. 

Lep pozdrav