krpan in druščina postani član

Naslov teme: Samozaposleni v kulturi - izdaja računa podjetju v Franciji

3131  12.11.2018 - 17:27h / DDV / Avtor: Nimam pojma / 230 / 3

Zdravo!

sem samozaposlen v kulturi, normiranec, tokrat prvič izdajam račun podjetju v Franciji. Ponavadi izdam račun v Sloveniji z bruto zneskom, ki ga nato dobim na račun, zdaj pa so mi odgovorili, da mora račun vsebovati davek. Kaj to pomeni? Kakšen davek? Status imam šele nekaj mesecev in sem čisto zelen na tem področju. Prosim, če mi lahko kdo svetuje. Aja, podjetje (oziroma inštitut) je davčni zavezanec, kolikor vem - ima predpono države pred davčno številko. HVALA!

Uredništvo - 13.11.2018 - 07:47

Malo več podatkov, kakšno storitev ste opravili?

Če ste opravili katerekoli storitve, katerih kraj opravljanja storitev se šteje ozemlje druge države članice (glejte prvi odstavek 25. člena ZDDV-1), potem bi morali pridobiti ID številko v Sloveniji (postanete atipični davčni zavezanec), izdate račun z obrnjeno davčno obveznostjo, kjer DDV plača prejemnik storitev, v kolikor je davčni zavezanec, ki deluje kot tak. Splošno pravilo (prvi odstavek 25. člena ZDDV-1) glede določitve kraja opravljanja storitev se uporabi zmerom, ko ni moč uporabiti posebnih pravil glede opredelitve kraja opravljanja storitev (glejte člene od 26. do 30.d ZDDV-1).


PS: vabljeni na seminar Spremembe ZDDV-1 od 1.1.2019 naprej:

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/121/spremembe-zddv-1-od-01012019-naprej--razgibani-dodatek-evropske-sodne-prakse

Nimam pojma - 13.11.2018 - 20:56

Hvala za odgovor!

Storitev bi opredelil kot snemanje dokumentarnega filma (v Franciji), ter kasneje montaža in celostna finalizacija filma (v Sloveniji). Če prav razumem navedene člene, ne glede na dejanski kraj opravljanja storitve, se ta šteje kot opravljena v Franciji, ker ima podjetje tam sedež in je davčni zavezanec.

Uredništvo - 14.11.2018 - 07:33

Tako je, kraj opravljanja storitev (snemanje dokumentarnega filma - tudi s finalizacijo v Sloveniji) se opredeli skladno s splošnim pravilom - kraj je tam, kjer ima naročnik (davčni zavezanec) sedež dejavnosti. Morali boste pridobiti identifikacijsko številko za namene DDV (glejte četrti odstavek 78. člena ZDDV-1), o opravljeni storitvi pa poročati tudi v rekapitulacijsko poročilo. Naročnik storitev (prejemnik) je plačnik DDV v svoji državi - na računu napišete "obrnjena davčna obveznost" oz. "reverse charge system".