krpan in druščina postani član

Naslov teme: Poškodba na delu in izvensodna poravnava

3115  12.11.2018 - 09:10h / Dohodnina / Avtor: A / 86 / 3

Delavec se je poškodoval pri delu. Z delodajalcem se je dogovoril za odškodnino na osnovi izvensodne poravnave v višini 5.000,00 eur.  Ali je odškodnina oproščena dajatev ne glede na to ali jo krije delodajalec ali zavarovalnica?

rakov povratnik - 13.11.2018 - 07:51

Odškodnine se načeloma izplačujejo brez davka in ne gredo v dohodninsko osnovo, razen če niso izplačane kot drugi dohodek iz delovnega razmerja. V ozir je potrebno vzeti tudi ozadje poškodbe, ali je delodajalec naredil vse, da do poškodbe ne pride, delavca ustrezno izobrazil in mu zagotovil zaščitna sredstva. Ker je prišlo do poravnave, sklepam, da je delodajalec prevzel del krivde nase, delavec pa svoj del krivde, zato ne gre za klasično odškodnino in bi mu jaz izplačal drugi dohodek in obdavčil... vi niste zavarovalnica, tu ne gre za klasično ali sodno določeno odškodnino.

B - 13.11.2018 - 07:57

Sodna poravnava ni sporna, kot odškodnina sicer s lahko zaplete na Fursu.

rakov povratnik - 13.11.2018 - 12:02

Se opravičujem, če je iz mojega odgovora izhajalo, da je odškodnina sporna, ta ni, sodna poravnava je tudi že normalen postopek v SLO, je pa odškodnina, ki jo delodajalec izplača neposredno delavcu (čeprav je prej delavca zavaroval pri zavarovalnici), prej pa ni pri plačanih premijah obračunal bonitete, iz davčnega vidika drugi dohodek. To sem želel reči.

"Prave" odškodnine so izplačane le s strani zavarovalnic in so neobdavčene. Sodno določene (sem delno spadajo tudi poravnave) pa le izjemoma niso obdavčene. Sploh, če se nanašajo na odškodnino zaradi zmanjšanih prihodkov in zato spadajo med osebne prejemke in s tem pod obvezo obračuna prispevkov in davkov...