krpan in druščina postani član

Naslov teme: darilo - dohodnina?

3101  09.11.2018 - 11:16h / Dohodnina / Avtor: petrina / 144 / 2

Društvo je imelo upravni odbor z istimi člani dolga leta. Sedaj pa je prišlo do zamenjave. Zato se je društvo odločilo, da dvema odhajajočima v zahvalo za dolgoletno in kvalitetno delo podari darilo. Vrednost z DDV je 99 eur, društvo ni ddv zavezanec. Vrednost brez ddv pa torej 81 eur …. sedaj sem v dilemi, pod kaj razvrstiti to darilo kar se tiče dohodnine …. društvo seveda ni delodajalec, tudi poslovni partner ni …. prosim za kakšno mnenje

Nives L. - 10.11.2018 - 10:32

Poslovno darilo za zaposlene

Če delodajalec svojim zaposlenim (velja tudi za nekdanje ali bodoče zaposlene!) in/ali njihovim družinskim članom ob koncu leta podari poslovno darilo, se to šteje za boniteto. Te so obdavčene kot dohodek iz zaposlitve v skladu z Zakonom o dohodnini (ZDoh-2).

Boniteta se obračuna tako pri darilih v zvezi z delovnim razmerjem kot tudi pri darilih v zvezi z drugim pogodbenim razmerjem (na primer podjemna pogodba, avtorska pogodba). Poleg tega se boniteta obračuna ne glede na to, ali gre za proizvod, storitev ali ugodnost v naravi.

Izjema so poslovna darila oziroma bonitete, ki jih delodajalec občasno podari svojemu zaposlenemu, ki je v rednem delovnem razmerju, če njihova vrednost v enem mesecu ne preseže 15 evrov. V tem primeru se bonitete ne vključujejo v davčno osnovo delavca.

Če podjetje obdari katerokoli drugo fizično osebo, ki ni njegov zaposleni, se to po Zakonu o dohodnini obdavči kot drug dohodek. Pri tem se v davčno osnovo ne všteva posameznega darila, če njegova vrednost ne presega 42 evrov. Oziroma, če skupna vrednost vseh daril, prejetih v davčnem letu od istega darovalca, ne presega 84 evrov.

petrina - 12.11.2018 - 10:23

Hvala Nives. Bistvo vprašanja je bilo … obdarovalec društvo in prejemnik … fizična oseba. No, sem tudi jaz imela v mislih to varianto, obdaritev druge fizične osebe.