krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vpliv popoldanskega s.p.-ja na zmožnost opravljanja redne zaposlitve

2838  08.10.2018 - 12:37h / Ostalo / Avtor: Marko / 113 / 5

Zaposleni je pred letom odprl popoldanski s.p. pri katerem zaradi narave svoje dejavnosti opravlja dela večinoma ponoči. Tako ponavadi pride v službo utrujen in je njegov učinek vidno manjši, ogromno pa je tudi izostankov zaradi bolnišk. Svojo dejavnost, jasno, lahko opravlja od doma tudi če je na bolniški. Lahko v takšnem primeru kako vplivam na njegovo opravljanje dejavnosti? Normativov za njegovo delo v podjetju žal zelo težko določim zaradi različnosti opravil, ki jih opravlja.

Toma - 08.10.2018 - 16:32

Pozdravljeni,

mogoče ste pa odprli pandorino skrinjico vseh tistih, ki se "znajdejo" v sistemu. Tudi meni gredo stvari že močno na živce:

- zaposlena 4 ure bolniška : v drugem kraju te 4 ure ali čuva vnuka, dela na polju, hodi po trgovinah. Samo ne počiva, da bi bila prej zdrava ali  delala, kar je cilj. Stalno je na nekih bolniških, sicer pa našminkana in nališpana, da je vsakemu jasno, da bolan nisi ravno za te kozmetične "štose" v prostem času

- zaposlenemu za določen čas pol meseca pred prenehanjem pogodbe povemo, da ne bomo podaljšali: isti dan bolniška

- delavec dobi opomin: naslednji dan bolniška

- delavec noče opraviti zadane anloge, oz. mu ne paše razporeditev: bolniška drugi dan javi, ga boli hrbet

- delavka zaposlena za 4 ure: stalno nega, spremstvo, bolniška samo zaradi fizioterapije - pa ta delavka lahko dela kadar koli od 7 zjutraj do 17 ure popoldne in vedno dobi spremstvo boleznino za cel dan. .....  ta ista pravi, da bo pred penzionom porihtala vse: in hodi okrog zdravnikov kot navita . Vse boleznine. Gre za to: da ne moreš planirat, če delavca ni v službo.

- šolniki, znanstveniki: plača za 8 ur nato pa razna predavanja in seminarji, kot da delajo 20 ur na dan. 

Izkoriščanja je preko glave. 

Potem pa zakoni, ki naj bi ščitili delavca in delodajalca. Samo administracija brez zdrave pameti. Dajmo bolj na prosto: kdor dela naj bo plačan, komur delodajalec ne odgovarja naj gre k drugemu.In tudi kadar delodajalec ni zadovoljen z delavcem, naj se lažje odpusti. Enostavno, je pri nas s temi zaposlitvami narobe svet.  VSE BOLEZNINE, naj obračunava Zdravstvo. Včasih so šli otroški dodatki, porodniška, vse skozi podjetje. Danes na srečo ni več tako. Naj ima podjetje stroške dela in stroške socialnih zavarovanj. Potem ne bo bolniškega lista za avgust doktor spreminjal 24/9. Danes sem prejela nov obračun za 8/2018, ker sem posumila, da je delavec bolan in sem klicala zdravnika. Prej je imel boleznino od 7/8 do 31/8 prejto potrdilo 8/9, sedaj pa je novo potrdilo datirano 24/9 in ima od 1/8 do 31/8 boleznino. Sedaj ima pa še višek ur.

Skratka: ali bi še kdo kaj na to temo. Pa brez zamere. Lp, Toma

mvbniz - 09.10.2018 - 09:00

Toma - se popolnoma strinjam. Sisem je narejen tako, da če hočeš pa več delati in dodatno zaslužiti si pa na polno obdavčen in daješ denar v državno blagajno za lenuhe, ki ležijo doma in se ti smejijo kakšen bedak si ker hodiš v službo in mogoče zvečer delaš še nekaj za zraven...

pic - 09.10.2018 - 10:10

Ne morem, da se ne bi oglasila. O kakšnih lenuhih govorite? O tistih, ki delajo po 10 in več ur za manj kot minimalca in ne morejo preživeti do naslednjega meseca? Ali tistih, ki delajo na črno tukaj ali v tujini in tečejo na socialno jokat, da z minimalno penzijo ne morejo živeti, zaslužijo pa še dobro povprečno plačo na mesec - ravno taki se pa smejijo tistim, ki plačujejo pošteno davke. V svojem okolju ne poznam nobenega lenuha, ki bi ležal doma in nič delal. To splošno zmerjanje vseh z lenuhi je tudi to širjenje sovraštva vse povprek - laž, ki se jo tisočkrat ponovi, da postane resnica. Ne bi raje malo pomislili preden kar vse ozmerjate z lenuhi?

pic - 09.10.2018 - 09:38

Glede izkoriščanja sistema bi morali postaviti na tehtnico tudi drugo delodajalčevo stran, da bi lahko sodili, kje je več izkoriščanja. Glede bolniških pa že dolgo velja, da lahko kontroliraš bolnika, če hodi okrog "nališpan" in tega ne bi smel zaradi bolezni. Če imate tega preveč, plačajte detektivu, da vam dela kontrolo. Zaposlenemu za določen čas je dovolj, da mu zadnji delovni dan poveste, da mu pogodbe ne boste podaljšali - sedaj imate to izkušnjo... Ne morem pa verjeti, da je lahko zdravnik po enem mesecu spremenil čas bolniške, še posebno, če je delavec tiste dni delal - pravite, da ima višek ur. 

Markotu pa predlagam, da se z delavcem pogovori in skupaj z njim najde rešitev, da bo za oba dobro. 

Včasih so rekli, da lepa beseda lepo mesto najde. Današnji časi so na žalost taki, da z gožnjami, s polivanjem gnojnice po tistem, ki bi ti morda lahko bil konkurenca, več dosežeš v družbi... Torej, ustrahovanje ljudi je danes očitno pravi recept za preživetje.

Pa lep dan!

nja - 10.10.2018 - 07:54

Kako zdaj rešiti problem...Ne vem. Pogovor, zagovor, ponudit možnost, da napiše odpoved (verjetno ne bo želel)....V prihodnje pa že v pogodbi določit take stvari, če že ima s.p. (bolje da nima) ne sme opravljat enake dejavnosti in popoldansko delo ne sme vplivati na storilnost v službi...edino opravičilo, za izostanke, utrujenost je pri prostovoljcih reševalcih, gasilcih, ljudje, ki rešujejo življenja! Tam pa je edino pravilno, da jim delodajalec gre naproti.