krpan in druščina postani član

Naslov teme: fizična oseba bi proti plačilu posojala stroj?

2644  12.09.2018 - 20:00h / Ostalo / Avtor: davek / 100 / 2

Kako je z obdavčitvijo zaslužka v gornjem primeru? Je potrebno registrirati dejavnost?

B - 13.09.2018 - 07:39

Ni potrebno. pogodba o nakupu stroja in zatem kompenzacija s terjatvijo.

Lili - 13.09.2018 - 08:45

Zakon o dohodnini (ZDoh-2) v III. 5. poglavju ureja dohodek iz oddajanja premoženja v najem in dohodek iz prenosa premoženjske pravice. Določbe tega poglavja ne vplivajo na davčno obveznost zavezanca po III.3. poglavju, ki ureja Dohodek iz dejavnosti.

Dohodek iz oddajanja premoženja v najem je opredeljen kot dohodek, dosežen z oddajanjem nepremičnin in premičnin v najem. Pri tem se za oddajanje premoženja šteje vsako oddajanje premoženja na podlagi pogodbe ali na drugi pravni podlagi, s katerim najemodajalec prepusti najemniku določeno premoženje v uporabo ali mu prepusti pravico do uporabe premoženja, najemnik pa mu je za to dolžan plačati najemnino ali drugo nadomestilo. Najbolj pogosti posli oddajanja premoženja v najem so: najem, zakup, podnajem in vzajemno oddajanje premoženja v najem.

Dohodek iz oddajanja premoženja v najem se obdavčuje cedularno po 25 % proporcionalni davčni stopnji od davčne osnove in se ne všteva v letno davčno osnovo za odmero dohodnine na letni ravni.

Davčna osnova je dosežen dohodek, ki se lahko v določenih primerih zniža za 10 % doseženega dohodka. Tako plačana dohodnina se šteje za dokončni davek.

 

Lp