krpan in druščina postani član

Naslov teme: Amortizacijska stopnja montažnega šotora

2432  17.08.2018 - 10:51h / Ostalo / Avtor: oblacek / 715 / 2

Morda kdo ve, kolikšna je davčno priznana amortizacija za šotor (plastenjak)? Investicijske olajšave vemo, da ne moremo uveljavljati. V register osnovnih sredstev bo vneseno kot objekt, vendar se mi zdi 3% amortizacijska stopnja absolutna prenizka.

mimica - 17.08.2018 - 14:10

1.

Če določamo Am stopnjo pogledamo kaj določajo Slovenski računovodski standardi ( SRS 2016)  

1.23 :   Doba koristnosti opredmetenega osnovnega sredstva je odvisna od:

-          pričakovanega fizičnega izrabljanja

-          pričakovanega tehničnega staranja

-          pričakovanega gospodarskega staranja ter

-          pričakovanih zakonskih in drugih omejitev uporabe.

Kot doba koristnosti posameznega sredstva se upošteva tista, ki je najkrajša glede na posamezni dejavnik izmed naštetih dejavnikov.

Dilema  o višini amortizacijske stopnje odpade s samim razvrščanjem OS kot gradbeni objekt tako, da je stopnja 3 % prava, pa naj se nam zdi ta stopnja absolutno prenizka ali ne (sprani možgani računovodje).

2.

Iskala sem, pa ne najdem Pojasnilo FURS-a , ki se je nanašalo na uveljavljanje olajšave pri nakupu šotora ( približno takole je bilo pojasnjeno : montažnega šotora ne morete upoštevati pri olajšavah za investiranje ne po 55.a členu ZDDPO-2  niti po  66. a členu ZDoh-2 ) ker ga morate obravnavati kot objekt in ne kot opremo.

Zakon o gradnji objektov in z njim povezana  Uredba o razvrščanju objektov (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED6200)  uvršča šotor med enostavne objekte.

3.

Kot povedano, najvišja davčno priznana AM stopnja je 3 %. V vašem podjetju se lahko odločite za višjo amortizacijsko stopnjo, vendar odhodek amortizacije, ki presega 3 % letno, davčno ni priznan.

Če vam bo uspelo dokazati drugače, mi prosim javite!

Našla sem klepet iz 2016 ( nanaša se na olajšavo) Cicero je šel do konca.  http://www.davkoplacevalci.com/davcni-klepet/prikaz/razsirjen/454742/olajava-za-otor---odgovor-fursa

 

lp, m

 

 

oblacek - 20.08.2018 - 13:05

HVALA.