krpan in druščina postani član

Naslov teme: Tržna najemnina bruto ali neto

1857  25.05.2018 - 14:58h / Dohodnina / Avtor: Maja / 283 / 2

Imam stanovanje, ki sem ga podedovala. Sedaj je prazno in bi ga dala v " najem " tašči, ki sedaj živi v najemniškem stanovanju v nevzdržnih razmerah. Ker ima za preživetje zelo malo sem se odločila, da ji dam stanovanje brezplačno v najem. Vendar ker ji s tem delam škodo ( zaradi socialnih transferjev - vpliv daril ) ji bom napisala najemno pogodbo in določila tržno najemnino v taki višini kot velja za našo regijo ( 7 eur m2 - 35 m2 ). Sedaj pa me zanima, ker itak od tega ne bom imela nič me zanima če je lahko v najemni pogodbi določena najemnina določena v bruto višini, ali mora biti določena v neto višini in potem obrutena. Namreč pride do zelo velike razlike v davku. Bi pa rada da je vse po zakonu, tko da prosim za kak namig, izkušnjo ali napotek.

Res hvala vsem. 

Milica - 25.05.2018 - 16:34

Pri najemnini fizičnim osebam ni bruto in neto. Znesek po najemni pogodbi je bruto znesek. Ob napovedi do 28.2. naslednje leto za leto 2018, na obrazcu vpišeš vso prejeto najenino po pogodbi. Vpiše se prejete najemnina in če ti najemnik ne plača, ne vpišeš. Od prejetega zneska se odšteje 10 % materialnih stroškov, kar dobiš je osnova za davek x 25 %.

Vendar so takšne fiktivne pogodbe vedno sumljive. Pogodbe se na Gurs od 1.1.2018 ne prijavljajo več.

Ne vemo kakšne socialne transferje dobiva tašča, da bi brezplačna najemnina imela takšen vpliv na transferje. Menim, da se to ne bi štelo za darilo. Vendar nikoli ne veš, kdo te prijavi na Furs. Kaj če se možu kaj zgodi in "tašča" ne bo več tašča. Kaj če...

Maja - 28.05.2018 - 09:00

Milica hvala. Ta bruto - neto me je malo zmedel.

Da se brezplačna najemnina šteje kot darilo je razvidno iz Fursove Brošure - Dohodek od oddajanja v najem, ki napotuje na 15. člen ZDoh-2.

Lp