krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odgovornost računovodje?

1839  24.05.2018 - 09:24h / Ostalo / Avtor: Mina / 120 / 8

Direktor si nakazuje denar iz firme. Računovodja opozarja, da je treba to urediti, obdavčiti po Zdoh. Direktor nadaljuje s tem početjem.

Kakšna je odgovornost računovodje, ki nima nadzora nad TRRjem? Ne more samovoljno obdavčiti izplačil.

Kako bi vi ravnali?

petrina - 24.05.2018 - 09:37

upam, da mu pošiljaš maile na to temo in da boš imela dokazila, da si mu to skoz govorila ....

pic - 24.05.2018 - 09:50

Ste zaposlena računovodkinja ali računov.servis? In kam poknjižite ta nakazila, kot plačo, povračilo potn.str., kot kredit.... ? Za obdavčitev morate tudi vedeti, kaj si je izplačal - saj ni za vse enaka obdavčitev. Če pa veste kako obdavčiti, potem to obračunate, poknjižite in na davčno pošljite ustrezen rek, pa bo od tam dobil opomin za plačilo neplačanih dajatev. 

JanaA - 24.05.2018 - 10:16

in potem si brez službe, brez stranke

pic kolikokrat ste to v praksi že naredili?

pic - 25.05.2018 - 01:50

Ja, zaradi mutnih poslov, ki jih nisem želela poknjižiti brez dokumentov, sem bila deležna šikaniranja in sem šla raje na svoje. Sem pa vzela s seboj vse mogoče dokaze, ker so mi grozili s tožbo. In tudi na svojem sem se s strankami pogovorila o posledicah, če so želele delati kar po domače. In, ja, tudi nekaj strank sem izgubila v dveh desetletjih, nekaterim pa tudi pokazala vrata.

"Mini" pa sem postavila nekaj vprašanj, ker je njeno vprašanje pomanjkljivo. Kam pa poknjiži ta izplačila in tudi REK obrazca ne more kar tako oddati, če ne ve, kaj si direktor izplačuje. Torej se mora z njim prej pogovoriti ali pa morda raje dopisovati in mu tudi ponuditi nasvete, kako rešiti zadevo. Če pa še to ne pomaga, potem je pa verjetno bolje čim prej stran od takega direktorja.

Miloš - 24.05.2018 - 11:04

knjižite na terjatev do direktorja (če vam ne pove kaj si nakazuje) ... menim da je to najmanj sporno - glede odgovornosti računovodje; konec leta pa eventuelno obračunajte še obresti po POM 

ub40 - 24.05.2018 - 11:59

ali ni žalostno, kako malo je cenjeno mnenje računovodij?

IO - 25.05.2018 - 05:46

Če je direktor tudi lastnik družbe potem gre lahko za prikrito izplačilo dobička. Tudi če si "izposoja" brez namena vrnitve, ali če nima posopjilnih pogodb. V takšnem primeru gre nedvomono za oškodavnje premoženja podjetja. Tudi če ste ga opozarjali pisno je vse odvisno od tega kako ste to poknjižili. V praksi se dogaja da se takšni "direktorji" obnašajo kot da je podjetje njihovo! NI! podjetje je pravna oseba in ni fizična oseba! Če vam grozijo se obvezno posvetujte s svojim odvetnikom. "Direktor" se počuti ogroženega in zato skuša na vas prevaliti odgovornost. Če imate listinske dokaze, ki dokazujejo, da ste delali kot dober računovodja potem mennim, da se nimate za kaj sekirati. Vsekakor pa se posvetujte z odvetnikom o tem. Takšne "tipčke" je potrebno prijaviti vsaj na FURS, pa naj se z njim ubadajo oni. Takšnih goljufov žal ni malo, vendar je potrebno proti njim nastopiti z argumenti in odločno. Vedno morate zaščititi svoje strokovno stališče in ne popuščati. Če pa menite,da ne morete doseči nič potem je skrajni čas da zamenjate delodajalca ali stranko. Argument, da ste nekaj naredili narobe, da ne bi izgubili službe ne zadrži vaše odgovornosti.

L.. - 25.05.2018 - 09:27

Mina, če računovodja nima dostopa do TTRja in nima vpliva na samovoljne dvige iz računa podjetja, potem se nima česa bati - preizkušeno na sodišču. Knjiži naj tehnično brezhibno (strokovnost), preko mailov opozori na nedoslednost in pomanjkanje dokumentacije (dokazila), ki bi pokrila dvigovanje denarja, ob koncu leta naredi letno poročilo iz verodostojne dokumentacije, naredi DDPO z dobičkom kot sledi verodostojnim listinam in se naj ne obremenjuje z takšnimi in drugačnimi direktorjevimi umotvori.   Ob tem si pa naj išče novo službo / stranko - čimprej  LP