Naslov teme: uveljavljanje olajšav, pojasnilo FURS => metanje ven iz davčnih obračunov

1510
št. ogledov
6
št. odgovorov
1659
zap. št. teme
11:40 - 26.04.18 | DDPO
Avtor: svet je lep
Zapri vse odgovore
1659

Prosim za vaše mnenje in izkušnje:

FURS izpodbija uveljavljanje davčnih olajšav po 55.a čl. ZDDPO-1 za vsa tista osnovna sredstva, ki niso neposredno povezana z opravljanjem dejavnosti (npr. kosilnica, bela tehnika, fotoaparat, visokotlačni čistilec, prenosna peč za ogrevanje,...) - dejansko ne gre za OS, s katerimi pridobivamo prihodke, gre pa za sredstva, ki jih potrebujemo pri svojem poslovanju. Sklicujejo se na njihovo obrazložitev v http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Davek_od_dohodkov_pravnih_oseb/Opis/Podrobnejsi_opis_1_izdaja_Olajsava_za_investiranje.pdf. Tu res piše"V skladu s splošnim davčnim načelom glede priznavanja odhodkov in drugih oblik zmanjševanja davčne osnove je tudi z vidika uveljavljanja pravice do olajšave temeljna zahteva oziroma predpostavka, da se olajšava za investiranje lahko uveljavlja le za investicijska vlaganja v sredstva, ki so dejansko namenjena opravljanju dejavnosti zavezanca in torej potrebna za doseganje prihodkov zavezanca.".

Kako odreagirati, saj osnove za to ni, vsaj v zakonu je ni. Hvala vsem za pomoč pri razmišljanju.


Tematska rubrika: DDPO - davek od dohodka pravnih oseb
1659.1

uveljavljanje olajšav, pojasnilo FURS => metanje ven iz davčnih obračunov

Avtor: Podloznik | 12:57 - 28.04.18

Saj najbrz sami veste, kako je s tem in kaj od nastetega res potrebujete za opravljanje dejavnosti, kaj ste pa kupili na firmo, uporabljate pa (tudi) doma ;-)

ne vem, kaksna je vasa dejavnost, zato na pamet: pec za ogrevanje, to bi lahko dokazovali, da je bilo zaradi prehude zime potrebno dogrevati prostore.

fotoaparat. Tko, tko....ce niste ravno oglasevalska,nepremiccninska, oblikovalska agencija....tezko.

bela tehnika. Saj veste - za firmo se kupi hladilnik za 100eurov, ne ravno Miele za 1500 ;-) aparat za kavo, mikrovalovka za malico....to spet ni nujno, lahko pa vztrajate, da posla ne bi podpisali, ce kupcec ne bi pogostili...

visokotlacni cistilec. Ga rabite dnevno v kaksnih proizvodnih prostorih, ali enkrat letno za scistit? To ni ravno nujno, ne? Lahko se najame cistilni servis...

1659.2

uveljavljanje olajšav, pojasnilo FURS => metanje ven iz davčnih obračunov

Avtor: 00 | 09:48 - 29.04.18

ki so dejansko namenjena opravljanju dejavnosti zavezanca in torej potrebna za doseganje prihodkov zavezanca.".


Ker takega določila ni v zakonu in je zraslo na zelniku brdavsov, je po ZKP povsem dovolj, da se ta sredstva uporablja pri (ob ¨!!) opravljanju dejavnosti _ tudi če  firma opravlja računalniško dejavnost, ne more (se ne spodobi), da se po trati pred vhodom razraste džungla plevela in sme trato kositi z lastno kosilnico.

PS Ker smo bolj papeški od papeža, moramo seveda v oceni delovnega mesta "priložnostnega kosca"(tudi če je sam direktor /saj ta ima tako največ časa...) iopredeliti vse nevarnosti in predpisati, da mora pri bližnji KZ opraviti izpit iz košnje (če je kosilnica električna, pa še na Elektro tečaj o navarnostih elektrike...

1659.2.1

uveljavljanje olajšav, pojasnilo FURS => metanje ven iz davčnih obračunov

Avtor: 00 | 10:28 - 29.04.18

PS Podložnik pa seveda upravičeno namiguje na možnost/verjetnost, da je kosilnica (in ostalo) v glavnem za privat rabo.

Će ob brdavsovem obisku kosilnica ne bo "na firmi", jo bo pač povsem upravičeno vrgel "vun"...

PPS Če pa je sedež firme v hiši lastnika, pa bo utemeljevanje že podlaga za doktorsko disertacijo... (kalibra Rok Snežič)

1659.3

uveljavljanje olajšav, pojasnilo FURS => metanje ven iz davčnih obračunov

Avtor: svet je lep | 05:50 - 30.04.18

Hvala obema! Normalno, da so nabavljene stvari na sedežu... nismo govorili, da se te nahajajo na domačem naslovu. Gre bolj za logiko in tako, kot je napisal 00, za ZKP, ki jo pa fursovcem zadnje čase primanjkuje.

1659.3.1

uveljavljanje olajšav, pojasnilo FURS => metanje ven iz davčnih obračunov

Avtor: tina | 06:16 - 30.04.18

Tudi mi imamo izkušnjo: Poslovna zgradba na parcdeli cca 500 m2, od tega zelenica cca 250 m2. (ni v bližini privat parcele). Uveljavljali smo olajšavo za kosilnico, pa je referentka ugovarjala, zahtevala izliočitev,  da nismo registrirani za košenje trave in ni to naša dejavnost ...!!!. Ustrajali smo, da mora biti izgled urejen in je to mnogo bolj poslovno, kot pa neurejeno dvorišče, kot piše 00. Grozila nam je z inšpekcijo, a se nismo uklonili. Tudi na ZRFR sonam potrdili, da smo upravičeni do olajšave, šele po klicu na svetovalce, so se stvari uredile in se je referentka morala opravičiti.

Za ostalo :bela tehnika, fotoaparat, visokotlačni čistilec, prenosna peč za ogrevanje, to pa je po naravi  pisarniška oprema, ki pa ni predmet olajšav (ne glede na to, kje stoji)

1659.3.1.1

uveljavljanje olajšav, pojasnilo FURS => metanje ven iz davčnih obračunov

Avtor: 00 | 21:04 - 30.04.18

Za ostalo :bela tehnika, fotoaparat, visokotlačni čistilec, prenosna peč za ogrevanje, to pa je po naravi  pisarniška oprema,  ???


Halo???  Kdo pa je tisti, ki pravi, da je pralni stroj po naravi !!! pisarniška oprema ??

(pri čemer ne poznam nikogar, ki bi ga imel v pisarni !!!)


In visokotlačni čistilec? Sicer je res, da se v "pisarnah" ustvari več svinjarije kot v proizvodnji, ampak tiste "pisarniške svinjarije" ne odstrani noben čistilec s še tako visokim tlakom...

Zapri vse odgovore
Upokojensko delo po ZUTD-A/B
Izračunaj svoj dohodek - obračun začasnega ali občasnega dela upokojencev.
Davkoplacevalci.com
Zanesljive davčne rešitve
Ravnovesje znanja in izkušenj - pravi partner za vse davčne izzive.
Bilans.si
Krpan računa na prste
Izračunaj svoj dohodek - Cesarju pa le kar je cesarjevega.
Davkoplacevalci.com

Tukaj je prostor za vaš oglas.
Oglaševanje - tekstovni oglasiPošlji povezavo članka.
uveljavljanje olajšav, pojasnilo FURS => metanje ven iz davčnih obračunov | DDPO - davek od dohodka pravnih oseb | 11:40 - 26.04.18