krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pleskarske storitve - prosim za pomoč

1593  20.04.2018 - 09:11h / DDV / Avtor: Roberta / 106 / 1

Mož je slikopleskar in me zanima kako je, če izda račun hrvaškemu davčnemu zavezancu račun za opravljene storitve kitanja in barvanja na nepremičnini na hrvaškem in na nepremičnini v Slo? Obe nepremičnini imata cca 200 m2 površine.

Ali se pri storitvi pleskanja na nepremičnini na Hrvaškem uporabi 27. člen? Bi se moral mož registrirati za DDV na Hrvaškem?? 

Kaj pa storitve za HR zavezanca na nepremičnini tukaj v SLO?

Hvala za pomoč.

Uredništvo - 21.04.2018 - 09:39

Pri vseh storitvah v povezavi z nepremičninami se uporabi določilo 27. člena ZDDV-1 glede kraja opravljanja storitev. V kolikor se storitve opravijo na nepremičnini na Hrvaškem, je kraj opravljene storitve tam. Pomeni, da mora mož upoštevati hrvaško zakonodajo (za namene DDV torej obveznost identifikacije za namene DDV, plačilo hrvaškega PDV itd., stopnja PDV itd.). Če so te storitve opravljene hrvaškemu davčnemu zavezancu, obstaja možnost (dolžnost), da se davčna obveznost prenese na naročnika storitve (davčnega zavezanca s hrvaško ID številko za namene DDV). Seveda pa to preverite. Več o določilih hrvaškega zakona si lahko preberete tudi tukaj:

http://www.ddvpoznavalec.si/category/321

Če so storitve opravljene za HR zavezanca na nepremičnini, ki leži v Sloveniji, mora mož upoštevati seveda slovensko zakonodajo (kraj opravljene storitve v zvezi z nepremičniami je v Sloveniji, kjer nepremičnina leži, ne glede na to, kdo je naročnik oz. prejemnik storitev).

Veliko več si lahko preberete tudi v naslednjih pojasnilih:

http://www.superdavki.com/article/6454/ref_cat/36

http://www.superdavki.com/article/6960/ref_cat/36


PS: vabljeni na praktično davčno izobraževanje pod naslovom mali in Veliki DAVČNI SODNI MLINI:

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/118/maliveliki-davni-sodni-mlini---praktino-davno-izobraevanje