krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nakup stanovanja - davčni vidik

1592  19.04.2018 - 19:00h / Ostalo / Avtor: SAŠA / 1071 / 6

Z možom  imava podjetje d.o.o., ker sva dobro poslovala, bi si rada kupila manjše stanovanje v Ljubljani za otroka oziroma krizne čase, ker pa večkrat berem ta forum in ste tu sami strokovnjaki, bi vas vprašala kako naj bi se kupilo to stanovanje, da bi iz davčnega vidika največ profitirala....da si lahko odbijamo vhodni ddv.....morda investicijska olajšava..?

hvaležna bom za vsak odgovor.

davekaj - 20.04.2018 - 08:51

to o čemur razmišljate je naložbena nepremičnina, kar pomeni, da bi podjetje moralo tzo stanovanje oddajati oz. zaračunavatri najemnino, torej bi iz tega naslova nastajali prihodki podjetja....naprej vam je verjetno jasno - DDPO obdavčitev,... Podjhetje se mora registrirati za dejavnost prometa z nepremičninami

Verjetno je bolje vzeti kredit od podjetja in kupiti stanovanje kot fizična oseba, saj je najemnina cedularno obdavčena.

Svetujem individualni posvet pri davčnem svetovalcu

IO - 20.04.2018 - 09:52

Glede na napisano bi načeloma lahko govorili o naložbeni neporemičnini, to bi pomenilo da bi investirali v nepremečnino ki naj bi vam prinašala gospodarske kotristi. Vendar če to nameravate uporabljati za zasebne namene potem raje razmišljajte o posojilu podjetja vam. V vsakem primeru se posvetujte s kompetenim računovodjem in po potrebi še z davčnim svetovalcem.

Katja - 20.04.2018 - 16:11

Dokler sin ne potrebuje nepremičnine, se lahko registrirate za oddajanje v najem in nepremičnino oddajate prko bookinga, airbnb,.. saj trenutno Ljubljana cveti s tem poslom, posledično pa so tudi zacvetele cene nepremičnin. Glede olajšave pa za investicije v nepremičnine je ni že nekaj let. Najboljše vam bo svetovalo vaše računovodsvo, katero naj bi tudi poznalo vaše poslovanje, drugače pa se lahko obrnete na kakšnega davčnega svetovalca.

enasrecka - 23.04.2018 - 09:53

Ljudje dragi!

Računovodja - računovodstvo.

Davčni nasvet - davčni svetovalec.

Kot bi mi prodajalka salame, za mimogrede še krave prišla klat. Lepo vas prosim, nehajmo delati, za kar nismo niti zadosti usposobljeni niti plačani.

V računovodskem poslu sem že 20 let in ja, kar svaštarimo, vse delamo, zastonj. In slabo. Ker nam trg narekuje, da moramo (stranki še davčno svetovati, čimveč, za nič dodatno zaračunati - in nemalokrat stranko spravimo v kašo s tem!).

Mi, računovodje, nehajmo. Tu je meja našega dela. Nimamo licenc za to delo!

Podjetniki - po davčni nasvet k davčnemu svetovalcu, to je pravi naslov!

nja - 23.04.2018 - 15:42

Tudi za računovodstvo nimaš licence. Zaenkrat jih še ni.

enasrecka - 23.04.2018 - 15:48

nja, poklic računovodje res ni reguliran in usterzno licenciran - ne pomeni pa to, da se lahko obnašamo kot kavbojci na divjem zahodu!

no, vsaj jaz se ne.

Ti se?