krpan in druščina postani član

Naslov teme: odvisni stroški nabave

1531  15.04.2018 - 12:45h / Ostalo / Avtor: stroški / 925 / 3

Ali lahko odvisne stroške nabave zaloge blaga vodim posebej (ločeno od zaloge blaga)? Pri dobavi nekaterih vrst blaga mi dobavitelj na računu prikaže tudi stroške dostave in manipulacije. Ali lahko to vrsto stroška knjižim direktno v stroške in jih ne vključujem k zalogi blaga (saj ne ve, kako bi potem realno prikazoval vrednost zaloge posameznega artikla)? Ali sem v kakšnem prekršku, če dam direktno v stroške transporta npr.???

Maleficent - 15.04.2018 - 14:10

Odgovore lahko sami najdete v SRS (2016) - SRS 4, recimo v ...

4.11. Količinska enota zaloge materiala in trgovskega blaga se ob začetnem pripoznanju ovrednoti po nabavni ceni, ki jo sestavljajo nakupna cena, uvozne in druge nevračljive nakupne dajatve ter neposredni stroški nabave. Med nevračljive nakupne dajatve se všteva tudi tisti davek na dodano vrednost, ki se ne povrne. Nakupna cena se zmanjša za dobljene popuste.


Kaj navedeno pomeni: SRS 4.11 ne daje možnosti, da bi neposredne stroške nabave peljali mimo nabavne cene . Kadar/Ker zaloga brez prevoza ne more priti do vas, je torej tak prevoz neposreden strošek nabave in mora zato biti vključen v nabavno ceno.

stroški - 15.04.2018 - 16:06

na kakšen način jo potem najbolj realno priključim posameznim izdelkom v zalogi? Glede na procent vrednosti zaloge?

IO - 15.04.2018 - 16:20

Enostavno ob nabavi napravite nabavno kalkulacijo in boste vedeli koliko stroškov pripišete na enoto izdelka. Niste edini, ki želite peljati nekatere odvisne stroške neposredno preko stroškovnih kontov. Upoštevati morate standar SRS 4 in tudi davčno zakonodajo.  Če boste razumeli da lahko odvisne stroške peljete le preko nabavne vrednosti nabavljenega blaga ali materiala ob prodaji preko odhodkov potem vam bo jasno, da takšni stroški, če jih boste knjižili kot stroške ne bodo v celoti davčno priznani. Na kontih si lahko analitično uredite spremljanje odvisnih stroškov nabave a je to smiselno le v kolikor vam programska rešitev omogoča, da vrednostno ugotovite podatek o vrednosti prodanega blaga in podatek o vrednosti odvisnih stroškov tega prodanega blaga v obračunskem obdobju.