krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kdaj poročati v DDV-O

1493  11.04.2018 - 15:36h / DDV / Avtor: Mojca / 120 / 2

Pozdravljeni,

prejeli smo račun iz Hrvaške (imajo VAT ID) brez davka za sejem, ki bo v maju, račun pa je izstavljen v aprilu. Kdaj ga poročam v DDV-O aprila ali maja?

sara - 12.04.2018 - 08:54

Obdavčljivi dogodek nastane, ko je blago dobavljeno oz. so storitve opravljene ali ko je opravljena pridobitev blaga znotraj Unije, pri uvozu pa, ko je blago uvoženo. Obveznost obračuna DDV nastane, ko nastane obdavčljiv dogodek.

 

Pojasnilo MF, št. 423-52/2013/2, 3. 4. 2013

1. Predplačila

..........

To posledično pomeni, da pri izvršenih predplačilih za bodoče čezmejne storitve in za katere je dolžan plačati DDV prejemnik storitve, nastane obveznost obračuna DDV, ko je plačilo izvršeno. Na podlagi te določbe, mora davčni zavezanec, ko prejme predplačilo za bodoče storitve to poročati v rekapitulacijskem poročilu in tudi vpisati prejeto predplačilo v obrazec DDV-O, medtem ko mora davčni zavezanec, ki izvrši predplačilo in je tudi zavezanec za obračun DDV kot prejemnik storitve obračunati DDV v trenutku izvršitve plačila za bodočo storitev.

Martin Krpan - 12.04.2018 - 14:30

Če "prevedem", kar je Sara zapisala:

- definitivno je HR "prehitro" izdal račun - če je izdan račun, obdavčljivi dogodek pa še ni nastal, niti ni bilo izvedeno predplačilo za navedeni primer, vključite v DDV obračun za mesec maj;

- če pa ste v mesecu aprilu že izvedli predplačilo za udeležbo na sejmu, ki bo v mesecu maju, pa "vključite" navedeno predplačilo v davčni obračun za mesec april :).

 

Kaj več pa lahko o tem tudi na "2 temi" ... ali med pavzo :) ... na http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno