krpan in druščina postani član

Naslov teme: REK obrazci po ZDoh in 134.a člen ZPIZ-2E -kako gre skupaj

1096  13.03.2018 - 14:54h / Dohodnina / Avtor: tina / 170 / 4

Kako gre skupaj: 15.člen ZDoh-2: Z dohodnino so obdavčeni vsi dohodki fizične osebe, ki so bili pridobljeni... se šteje vsako izplačilo oz. prejem dohodka, ne glede na obliko v kateri je prejet.

49. člen DavP:Davčni zavez.sam obračuna...na podlagi ugotovljene davčne osnove.

Obračun davka zajema davčni obračun, obračun davčnega odtegljaja in obračun prispevkov za socialno varnost

Davčna osnova je torej prejet dohodek po 15. členu ZDoh, obračun po 49.členu ZDavP pa se predloži po ugotovitvi davčne osnove (REK- obrazci)

6.odstavek 134.a člena ZPIZ-2e: "Če FURS v okviru davčnega nadzora, ki ga opravlja v skladu z ZDavP, ugotovi, da delodajalec ni predložil obračuna davčnega odtegljaja, ker ni izplačal plače, delodajalcu izreče globo od 3.000 do 20.000 EUR...."

Iz tega sledi :(po naši izkušnji za leto 2016): delodajalec je izračunal in predložil (na poziv)FURS REK obrazce (bruto plače 19.000 EUR), delavcu je izplačal vsega 2.400 EUR neto, delavec je dobil po odločbi za dohodnino za doplačilo cca 1.500 EUR, delodajalcu pa tako nič ne morejo, ker je bklokiran in nima premoženja....

tina - 13.03.2018 - 15:13

Še nekaj : klicala semna MF FURS CFU -Odnosi z javnostmi na osnovi njihove objave : "FURS po novem pristojen za sankcioniranje zaradi neizplačanih plač "

Odgovor : " mi smo samo izdali izjavo za laično javnost, za novinarje, na zakonodajo pa se res ne spoznam, zato se obrnite  na Upravo za davke "

Pred cca 14 dnevi v zvezi s postopkom REK za vajenca : v problemu plačila priosp. za ZZ delojemalca, katerega po Zakonu o vajeništvu krije delodajalec , po vprašanju če zakon pozna "jaz sem tukaj samo da razložim REK obrazec, zakona pa ne poznam" ....in to na tehnični podpori FURS

tina - 13.03.2018 - 15:38

Še odgovor Uprave za davke:

"Tak zakon so sprejeli, mi ga moramo le izvajati. Res ni pravilno, da predloži delodajalec  REK obrazce, če ni izplačal plač, saj osnove za obračun davčnega odtegljaja in prispevkov ni, vendar bomo mi kontrolo izvajali tako, kot pravi 134. a člen ZPIZ -2E in sankcionirali  zaradi kršenja delovnopravne zakonodaje (ZDR), ki predpisuje izplačilo plač do 18. v mesecu za pretekli mesec. Če pa bo delodajalec predložil REK obrazce, ne da bi izplačal plače, pa so še drugi vzvodi - se bodo pa pritožili delavci, ko bodo prejeli opdločbo o dohodnini. (halooo....) Delovna doba pa nam teče, če so prispevki plačani ali ne....

 Da pa zakoni med seboj niso usklajeni, se obrnite zakonodajalca. (Ministrstvo za finance)"

Maleficent - 13.03.2018 - 18:33

Saj vam je Uprava za davke odgovorila:

" ... Res ni pravilno, da predloži delodajalec  REK obrazce, če ni izplačal plač, saj osnove za obračun davčnega odtegljaja in prispevkov ni, ..."

Torej: če je bilo izplačano samo 2.400 neto, potem bi se tudi v REK-1 poročalo samo za ustrezni sorazmerni, ne pa da se je počalo za "polnih" bruto 19.000 €.

tina - 14.03.2018 - 06:13

To je bil samo en primer nelogičnosti. Bistvo izpostavljenega problema ni v tem, kot misli predhodnik, to je bilo že dokazano, da ni bilo izplačil, problem je v tem, da bo FUR oglobil tiste, kine bodo predložili REKobrazcev, ker niso izplačali plač (so ravnali pravilno) - preberite 6. odstavek 134 a člena in FURS-ovo obvestilo za javnost.

Problem, ki sem ga izpostavila je v tem:

Globa bo, ker nisi kršil predpisa iz 15.člena ZDoh in 49. člena ZDavP in nisi predložil REK obrazcev, ker izplačila ni bilo, ( sedaj bo moral delodajalec kršiti ta dva zakona  in predložiti REK obr., da bo zadostil 134 a členu) dokazovanje, da izplačil ni bilo, bo na strani delavca. ZPIZ bo delavce tudi samo obveščal , da prisp. zanj niso bili plačani in bo nudil vso podporo delavcu, ki bo molal SAM ukrepati proti delodajalcu ( ne ZPIZ)

Pa mimogrede še ena informacija : po navedbi FURS, je cca 5000 podjetij, ki pravzaprav ne poslujejo in zato s tem ukrepom želijo spodbuditi lastnike, da bodo gospodarske subjekte  zaprli, saj ima FURS z njimo samo delo, ni pa od njih nobenih koristi .