krpan in druščina postani član

Naslov teme: ali je potrebno izdati račun za vrečke

1058  11.03.2018 - 17:21h / Ostalo / Avtor: tina / 173 / 7

Prosim za odgovor . Ali mora vulkanizer, ki stranki njegove stare pnevmatike zloži v vozilo v novi vrečki poleg montaže zaračunati tudi vrečko?

Tina

00 - 11.03.2018 - 19:59

A mora zobozdravnica, ki izpuli mlečni zob in ga da v škatlici mali pacientki, da ga nese pod povštr za zobno miško - to škatlico zaračunati?

tina - 12.03.2018 - 07:56

1.1.2018 je stopil v veljavo nov zakon o odpadkih, kjer je napisano, da je potrebno vrečke zaračunavati....zato to vprašanje...ve kdo več?   Prosim...

nja - 12.03.2018 - 11:00

Ostale trgovine imajo 1 sorto vrečk (pri sadju in zelenjavi), ki se ne zaračuna v posebni postavki (je pa ipak všetet vo sami ceni izdelka, ki ga kupuješ).

In vrečke pri blagajni, ki ti jih posebej zaračunajo (imajo svojo EAN kodo).

Nisem sigurna kakšno vrečo to da? Boljši predlog, naj doda artikel in prodaja te vreče/torbe za shranjevanje pnevmatik  kjer imaš 4 komade za cca 15eur.

00 - 12.03.2018 - 14:00

Glede " 1.1.2018 je stopil v veljavo nov zakon o odpadkih, kjer je napisano, da je potrebno vrečke zaračunavati."  prosim za link ali citat - 

namreč:

v članku iz jan letos piše samo, da je min. za okolje v skladu z EU direktivo šele začelo zbirati podatke o vrečkah in da letos nobenih vrečk (še) ne bo treba plačevati.

tina - 13.03.2018 - 09:18

http://nova24tv.si/slovenija/politika/poglejte-kako-drzava-stiska-za-vrat-podjetnike-ker-podjetnica-ni-izdala-racuna-za-vrecke-ji-je-inspekcija-nalozila-kar-4200-evrov-kazni/

 

uredba o ravnanju z embalažo

 

10.e člen

(prepoved brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk)

(1) Distributer mora zagotoviti, da plastične nosilne vrečke na prodajnem mestu blaga ali izdelkov potrošnikom niso na voljo brezplačno.

(2) Distributer mora prodajno mesto ali mesto ponudbe plastičnih nosilnih vrečk opremiti s cenami vrečk v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov.

(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena lahko distributer omogoči potrošniku, da na prodajnem mestu brezplačno zamenja odpadno plastično nosilno vrečko, ki jo je kupil pri tem distributerju, za enako novo plastično nosilno vrečko. O tem mora potrošnike obveščati s pisnim obvestilom na prodajnem mestu.

(4) Za prevzete odpadne plastične nosilne vrečke iz prejšnjega odstavka mora distributer, ne glede na njihovo letno količino, izpolnjevati zahteve iz 24. člena te uredbe.

(5) Ne glede na prvi odstavek tega člena so kot primerna embalaža živil, ki niso predpakirana, na prodajnem mestu blaga ali izdelkov lahko potrošnikom brezplačno na voljo zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo živil, ki niso predpakirana, kot so zlasti sadje, zelenjava, ribe, meso in mesni izdelki, mlečni izdelki, sveže pripravljeni sendviči in druga sveže pripravljena živila, ki niso predpakirana. Distributer mora potrošnike o tem obveščati s pisnim obvestilom na vsakem mestu ponudbe takih živil, na katerem so potrošnikom na voljo tudi take zelo lahke plastične nosilne vrečke.

00 - 13.03.2018 - 10:10

... na prodajnem mestu blaga ali izdelkov potrošnikom niso na voljo brezplačno.

Za to prakso vulkanizerjev ta določba ne velja, saj ne gre za nosilno vrečko, v katero kupec da kupljeno robo, temveč za embaliranje / zaščito kupčeve prejšnje lastnine /zamenjane stare gume/

PS Zanje bi prišlo v poštev samo, če bi kupec (nove) gume kupil in odnesel brez montaže.

00 - 13.03.2018 - 10:16

PS Je pa vsaj meni nejasno, kdaj naj bi to sploh začelo veljati :

Začetek uporabe je za nove podčlene razširjenega 10. člena predpisan samo za 10.a in 10. c; za ostale, tudi tega 10.e pa ne. 

Ali to pomeni, da sploh še ne velja?

Ali pa naj bi veljal že kar od uveljavitve uredbe kot take (v juliju 2017)???  - kar pa je skregano z logiko - saj bi potem veljalo že s prvim dnem po objavi v UL ???