krpan in druščina postani član

Naslov teme: pomoč -obdavčljiv promet in oddaja nepremičnine v najem

1053  10.03.2018 - 23:43h / DDV / Avtor: pia / 130 / 2

Nujno rabim vašo pomoč saj sem popolnoma zmedena.

Smo nezavezanec za DDV.
Podjetje oddaja lastno nepremičnino v najem. Menim, da je oddaja nepremičnine v najem skladno s 2. odstavkom 44. člena ZDDV-1 oproščena plačila DDV-ja.

Promet z najemninami je kar visok in sem v dvomih saj berem 7. točko 94. člena ZDDV-1 kjer je opisano, da se promet z nepremičninami (tudi zakup ali najem) všteva v obdavčljiv promet 1. odstavka 94. člena ZDDV-1.

Ali bi se zaradi oddajanja v najem, ki preseže 50.000eur morali registrirati za namene DDV?


Poleg najemnine podjetje najemnikom prefakturira tudi stroške povezane s poslovnim prostorom (elektrika, voda, komunala, čiščenje, telekomunikacije....).
Berem 72. člen ZDDV-1, ki pravi, da so storitve povezane z najemom ali zakupom nepremičnin neobdavčene.
Tudi te stroški so precej visoki in se promet prefakturiranih stroškov giblje blizu 50.000eur v obdobju 12 mesecev.
Ali bi se zaradi prefakturiranja stroškov morali registrirati za namene DDV-ja če ti prefakturirani stroški presežejo 50.000eur?
Prefakturirani stroški so precej visoki, ker je bil prefakturiran nek enkraten račun za izdelavo označevalnih tabel poslovnih prostorov.

Ali prefakturiranje stroškov peljete skoyi razred 4 in 7, ali jih peljete mimo R4 in R7 zgolj preko terjatev in obveznosti?

Uredništvo - 12.03.2018 - 10:07

Na kratko: treba je preveriti, ali je oddajanje v najem postranska transakcija za vas.

Berite sodbo Sodišča EU:

http://www.superdavki.com/article/5452/ref_cat/168

PS: transakcija je postranska/priložnostna, če so sekundarnega ali postranskega pomena glede na skupni promet oz. so takšne transakcije izključenene, če ne spadajo v redno poslovno dejavnost davčnega zavezanca. itd.


Če ne gre za priložnostne transakcije, se torej vštevajo obdavčljivi promet 50.000,00, vendar se ne bi bili dolžni identificirati za namene DDV (kljub preseganju tega prometa), v kolikor bi opravljali le transakcije, od katerih se DDV ne sme odbiti (torej v kolikor bi opravljali recimo le storitve dajanja v najem, oproščen plačila DDV brez pravice do odbitka DDV) - glejte drugi odstavek 78. člena ZDDV-1.
V kolikor ne opravljate izključno transakcij, od katerih se DDV ne sme odbiti, potem se morate identificirati za namene DDV takoj, ko presežete prag 50.000,00.

PS:

- popolna davčna rešitev: http://www.superdavki.com/home

- prava računovodska izbira: http://www.doberracunovodja.si/home

- dobra dodana vrednost: http://www.ddvpoznavalec.si/home

V mesecu marcu za nove člane tudi posebna ugodnost - 12=14:

http://www.davkoplacevalci.com/novice/2018/akcija-v-mesecu-marcu-2018-za-placilo-letne-clanarine-dobite-dodatna-2-meseca-clanstva-brezplacno

pia - 12.03.2018 - 10:24

Ne, žal ne.Družba se ukvarja izključno z oddajo nepremičnine v najem.
Pri poslovanju družbe se torej pojavljata dve stvari in sicer obračun najemnine in pa prefakturiranje stroškov, ki se pojavljajo pri poslovnem prostoru.