krpan in druščina postani član

Naslov teme: Brez papirno računovodstvo

999  07.03.2018 - 08:30h / Ostalo / Avtor: Mojca / 88 / 2

Pozdravljeni, 

če z računovodstvom sodelujemo in pošiljamo račune po elektronski pošti in jih oni v programu lahko uvozijo ali je še vedno potrebno imeti papirno obliko v fasciklih? Ali jih spravljamo mi ali računovodja. 

Lep dan vam želim

e-Arhiv - 08.03.2018 - 08:28

Tukaj gre za dve stvari.

1. Davčni vidik

2. Pravna veljavnost.

#1. Kot vem, FURS priznava vse oblike dokumentacije v elektronski obliki, brez nekih omejitev in pogojev.

Torej iz vidika davčnega inšpiciranja, imate lahko vse shranjeno elektronsko.

#2. Pravno-veljavni pa so samo tisti dokumenti, ki ustrezajo pogojem e-hrambe po ZVDAGA (Zakon o varovanju dokumentarnega in arhivskega gradiva), ki izpolnjujejo ETZ (Enotne tehnološke zahteve).

To pomeni, da morate uporabljati certificirano programsko opremo, ki zagotavlja verodostojnost elektronsko arhiviranih dokumentov v celotnem življenjskem ciklu.

Kar se pa hrambe (papirja) tiče: odvisno, kako ste dogovorjeni z računovodskim servisom. Ponavadi oni hranijo za tekoče leto, po izdelavi zaključnega računa pa ali vrnejo, ali pa uničijo.

enasrecka - 08.03.2018 - 08:50

Smo rač servis in si želimo vstopiti v brezpapirno računovodstvo. Se pravi: stranka dostavlja dokumente elektronsko in imamo vzpostavljen elektronski dokumentarni sistem.

zaenkrat to deluje zelo na "peš".

Ima morda kdo kakšno rešitev, ki je cenovno dostopna tudi za male kliente? Če je kompatibilna z datalabovim ERPom, še bolje.

lahko tudi na email enasrecka (at) gmail.com