krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kraja gotovine

964  05.03.2018 - 22:30h / DDPO / Avtor: Maja / 153 / 5

Na žalost se dogajajo tudi  take zadeve:

Ko je direktor ugotovil, da zaposleni dviguje gotovine s službeno kartico za lastne potrebe, sta se dogovorila, da vrne sredstva nazaj na TRR in hkrati on sam prekine delovno razmerje. Tako je zaposleni napisal odpoved, direktor ga je odjavil iz ZSSS, bivši zaposleni pa ni vrnil denarja, še več, kasneje je ugotovil, da nima popolnoma nobenega premoženja in je alkoholik. Na polici je zaposlenega ovadil, vendar ni bilo nobenega efekta. Do danes ni bilo nobenega povračila denarja na TRR podjetja. Kaj storiti s to dvignjeno gotovino? obstaja policijski zapisnik, do sedaj je bilo knjiženo kot terjatev do zaposlenih. Kot kaže bo to neizterljiva terjatev, ker bivši zaposleni nima niti zaposlitve, niti premoženja in direktor tudi ni vložil izvržbe, ker oseba nima niti TRRja.

Ali lahko odpišemo to terjatev in je davčno priznana (policijski zapisnik) ?

IO - 06.03.2018 - 07:59

To ni prvi primer in tudi ne zadnji. Krivda je popolnoma na strani direktorja, ker ni vspostavil ustreznih internih pravil in organizacije, in  da ni poskrbel za ustrezne kontrole. Tudi računovodja bi moral prvi na to opozoriti direktorja. Ne vem zakaj je potem direktor še naprej ravnal kot socialna služba. Menim, da je za to že prej vedel pa ni ukrepal tako kot bi bilo to potrebno. Verjetno je direktor tudi lastnik podjetja, tako da mu je načeloma vseeno. Če pa bi bil direktor podjetja z drugimi lastniki potem bi tudi sam moral oditi.

Kraje oziroma goljufije se dogajajo in se bodo tudi v prihodnje. Od poslovodstva in ustrezne organizacijske kulture, ki zajema tudi ustrezno preventivno ravnanje pred goljufivim ravnanjem zaposlenih  pa je odvisno ali se bodo takšne goljufije sploh omogočale.

Opa Zovalec - 06.03.2018 - 11:12

AMEN!

 

Kaj pa komentar o davčno priznanem odpisu?

00 - 06.03.2018 - 11:55

po mojem ZKP mnenju: pade "v predal ne dovolj skrbnega gospodarja".

PS Policijski zapisnik  pride v poštev v primeru "neznanega storilca"....

Maja - 06.03.2018 - 15:43

Dejstvo je, da te osebe preden jo je zaposlil ni dobro poznal oz. je mislil, da ga pozna  in ni pričakoval, da takoj na začetku službovanja zlorabi svoj položaj.

Če je človek "socialec" po duši in upa na poštenost ter obljube sodelavcev, je potem na koncu dvakrat "štrafan" : s tem, ko nima denarja, pa še strošek mu ni davčno priznan.

Toma - 12.03.2018 - 15:22

Kaj pa obdavčitev. Meni so zahtevali tudi davke in prispevke ker je to neto drugo izplačilo. Ne samo odpis terjatve. Tako lahko to ni. Vsaj e izvršba da ne bo predrago pa naj zastara. Lp