krpan in druščina postani član

Naslov teme: subvencije, nagrade, oproščeni prispevki ... itd.....

752  19.02.2018 - 21:33h / DDPO / Avtor: Zlatka / 273 / 4

Enkrat za vselej bi rada razčistila vnose v davčne obračune (DDPO oz. DOHDEJ) in sicer najprej vedno vse prikažemo med prihodke, pod zaporedno števiko 2.6 (dohdej) oziroma 2.12 (ddpo) in sicer to velja za:

1.oproščene prispevke PIZ (invalid nad kvoto)

2. subvencije prejete finančno s strani zavoda za zaposlovanje zaradi zaposlitve brezposelnih (finančne spodbude, zaposlitev starejših oseb, zaposli.me, 

3. oproščeni prispevki za zaposlitev starejših nad 55 let in mlajših ( zaposleni po ZIUTDSV in zaposleni po ZIUPTD)

4. oproščeni prispevek za zaposlovanje zaradi zaposlitve oseb za nedoločen čas 

drugih se ta trenutek ne spomnim - vendar za zgoraj navedene neplačane dajatve oz. prejete subvencije se ne plačajo davki od dohodka.

Od nagrade SVZI za invalide nad kvoto pa moramo plačati davek od dohodka.

Ali sem še kakšnega izpustila?

Upam, da držijo moje navedbe, saj konkretno enega seznama kaj se izloči iz prihodkov in kaj ne, še nisem zasledila nikjer....

tina - 20.02.2018 - 08:04

Ne razumem te, zakaj bi navedene prihodke dala na postavko : Izvzem prihodkov zaradi predhodno nepriznanih odhodkov (DDPO 2.12), Kje si to prebrala oz slišala....

Poknjižene moraš imeti plače v celotnem obračunanem uznesku - priznani so stroški v celoti  (ne glede ali je s.p. ali D.o.o.) in po drugi strani imaš med prihodki in ne med prihodki, ki bi morali biti izvzeti.

Na eni strani so priznani stroški v celoti , na drugi pa so prihodki (ali vsaj deliš prihodke iz subvencije na obdobje za katerega so prejete?)

Prosim, vsaj preberi  vsebino posamezne postavke v DoHDEJ ali obračunu DDPO - ne delaj na pamet

Aki bereš literaturo : npr. IKS02/2018, ali hodiš na izobraževanja - seminarje  (očitno nimaš potrebe)

tina - 20.02.2018 - 08:32

še nekaj :

Ali veš kaj je pod 15.10 in 15,18 DDPO ?

Zlatka - 20.02.2018 - 09:45

Tina, berem in sem malce zmedena in očitno vse pomešala :(

Zmedlo me je to, ker če si sam s.p. in si invalid nad kvoto, potem prispevke PIZ, ki jih ne plačaš izločiš v zaporedni 2.6 obrazca dohdej. 

Kaj pa, če imaš zaposlenega invalida nad kvoto ne glede na to ali si s.p. ali d.o.o. - ali se ti neplačani prispevki PIZ ne izločijo iz prihodkov temveč imaš pravico le upoštevati davčno olajšavo ? 

Kaj pa, če je d.o.o. ali s.p. obdavčen po normiranih stroških?, potem ne more uveljavljati davčne olajšave, če ima zaposlenega invalida nad kvoto, ravno tako ne more potemtakem izločiti iz prihodkov neplačanih prispevkov PIZ ?

kaj v primeru, ko s.p. ali d.o.o. prejme subvencijo od zavoda za zaposlovanje? ali ta subvencija v celoti zapade pod obdavčitev ? 

v reviji iks št.2/18 ne zasledim teh mojih nerešenih vprašanj :( ...

na seminarje pa žal ne hodim, finančno ne gre .... žal, iz zdravstvenih razlogov imam omejen delovni čas in temu primerno prihodke ... 

hvala za razumevanje 

Zlatka - 21.02.2018 - 09:37

Zelo bi bila hvaležna, če mi nekdo po neki logiki razloži v katerih primerih se uporablja zaporedna številka 2.6 obrazca dohdej oziroma zaporedna številka 2.12 pri DDPO?