krpan in druščina postani član

Naslov teme: Napoteni delavci - plača in dodatki

706  16.02.2018 - 07:33h / Dohodnina / Avtor: Felicity / 743 / 4

Pozdravljeni. Lepo prosim za pomoč - vaše mnenje. Ne najdem nedvoumnega odgovora, potrebovala pa bi ga danes. 
Napoten delavec z veljavnim A1 za nemško gradbišče pride za par dni delati na slovensko gradbišče, A1 se mu ne prekine, ker se bo vrnil na svoje napoteno delo. Ali se mu za "slovenske" dneve obračuna slovenska plača iz osnovne pogodbe, ali pa bi tudi v tem času moral imeti plačo iz napotitvenega aneksa (torej zvišan bruto, kot je določen za napoteni čas)? 
In še glede obravnave trajanja napotitve za davčne namene - delavec ima dve napotitvi (2 različna A1) po 20 dni v isto državo ampak na različno gradbišče, med njima je 2 dni premora, ko je v Sloveniji. Ali se obravnavata posamično (pod 30 dni, pri vsaki se izplačajo dnevnice) ali skupno (že pri prvi začnemo z izplačevanjem malic, ker sta skupaj nad 30 dni)? Oz. koliko časa mora trajati prekinitev, da bi se šteli posamično (in ali velja isti princip tudi glede prenočevanja z rokom 90 dni). 
Hvala. 

DamjanP - 16.02.2018 - 08:56

Če se z napotenimi delavci "ukvarjate", potem veste - da se je - glede na stališče "slovenskih veleumnih strokovnjakov", ki se podpišejo pod določeno pojasnilo MDDSZ, MF, FURS - treba vedno najprej vprašati, kako je pridobljen A1 obrazec?

Na A1 je to razvidno!

Torej 12. člen (tudi ZČmIS) ali 13. člen Uredbe 883?

 

Glede na vaš zapis - upoštevajte tudi eno izmed temeljnih načel davčnega postopka - vsebina pred obliko:

(2) Predmet obdavčitve in okoliščine ter dejstva, ki so bistveni za obdavčenje, se vrednotijo po svoji gospodarski (ekonomski) vsebini.

 

Vaša vprašanja - zelo na kratko:

SLO plača

Vsak A1 je (lahko) ločena napotitev

 

Felicity - 16.02.2018 - 12:49

Najlepša hvala, sploh za spodnji povzetek, moje mnenje je enako, samo nisem našla potrditve (in predelala sem - in smo - ogromno podlag, pa mogoče prav zato ne vem več). Z napotenimi delavci se ukvarjamo kot računovodje, ne direktno (ker nehote delimo usodo strank), zato nimamo dosti stika z A1. Najbolj banalno pri vsem skupaj pa je, da pri tolikoletni stroki na zahtevni ravni vseeno ne morem iz zakonodajnih zahtev nedvoumno razumeti, kako naj se stvarem streže.Da sploh ne načenjam, kak odgovor dobiš na FURSu ...

Mirjana - 13.07.2018 - 09:19

Prosim za pomoč pri obračunu plače za napotenega delavca - prvič se srečujem s tem in zaenkrat mi ni jasno: 

gradbeni delavec dela v Nemčiji, tam je minimalna urna postavka 11,75€ in zdaj ne vem, kako naredim obračun plače - obračunam ure x 11,75€ in od vsega plačamo prispevke, ali lahko naredim urno postavko nižjo (kot bi prejel za delo v Sloveniji), mu obračunam dodatek za delovno dobo in morebitne druge dodatke in mu dodam še dodatek za delo v Nemčiji, da mu pride skupni bruto na znesek, ki bi ustrezal nemški minimalni urni postavki, če ga delimo z urami?
Od dodatka za delo v Nemčiji potem ne obračunam prispevkov, samo dohodnino, toda delavec je zavarovan na podlagi 001, ne 002?!
Res ne vem, kako urediti, da bo prav za vse, ker ne bi rada, da bi delodajalec plačeval kazni v Nemčiji, češ, da je dal premalo plače.
Kaj je za Nemčijo plača? Izplačilo ali bruto na plačilni listi?
Primer:
168 ur x 8,5€ + 5% del.doba = 1.499,40€ bruto plača
+ dodatek za delo v Nemčiji 474,60€
= vse skupaj 1.974,00€
potem so tu še povračila stroškov prehrane, prevoza, ločeno življenje, ki so neobdavčeni in izplačilo bi bilo 1.931,00€.
Bi bila taka plačilna lista v redu za Nemce in za naše?

Če mi nihče ne more pojasniti, pa me prosim napotite kam, da mi svetujejo, tudi proti plačilu, ker ne vem, kje naj dobim te podatke. Cel kup pojasnil in opozoril je na netu, toda prikaz obračuna plače, ki ga najbolj rabim, pa tudi najbolj bi razumela, kaj je kaj, tega pa ne najdem.

Luka - 28.12.2021 - 12:49

Pri nas imamo firmo gradbeno ki delodajalka placuje delavce z minimalno plačo nato jim nadzre daje v zaprti kuverti.. Tako da nevem če je to po zakonu....