krpan in druščina postani član

Naslov teme: Neidoča zaloga (pretečen rok uporabe) - DDPO

267  17.01.2018 - 18:52h / DDPO / Avtor: x / 190 / 5

Pozdravljeni.

 

Zanima me, ali je za neidočo zalogo blaga, katere je rok uporabe že pretekel, davčno priznan odhodek? DDV se ne obračuna, ker je tržna vrednost 0€, iz vidika DDPO pa nisem čist prepričana ??? Po pravilniku je že določen % kala, katerega se sme odpisati in je davčno priznan odhodek in se tudi DDV-ja ne rabi obračunat, kar je pa več od predpisanega % kala pa je seveda davčno nepriznan odhodek in je treba tudi obračunat DDV.

 

Po mojem mnenju, če dokažemo, da je rok uporabe dejanko potekel, da je davčno priznan odhodek. Prosim za informacijo. Hvala vnaprej.

IO - 18.01.2018 - 07:09

Če ima ta zaloga knjigovodsko vrednost večjo od 0 potem ddv ne more biti 0.

Alisa - 18.01.2018 - 08:13

Če so pred odpisom zalogo prevrednotili na 0, potem ni DDV-ja (ker od vrednosti 0 je DDV O)

Lp

Maleficent - 18.01.2018 - 08:14

Eno je prevrednotenje zaradi oslabitve, drugo pa primanjkljaj.

 

Pri prevrednotenju je blago še vedno "prisotno", edino knjigovodska vrednost je manjša. To pomeni, da prevredntenje zaradi oslabitve ni primanjkljaj, zato ne podlega obračunu DDV od uporabe blaga za neposlovne namene, ker blago ni bilo odtujeno za zasebne namene, za druge namene kot je opravljanje dejavnosti ... posledično tudi ne podlega pravilnikom o kalu in na te pravilnike vezano kolobocijo priznavanja odhodkov po 29. členu ZDDPO-2.

 

 

Maleficent - 18.01.2018 - 08:32

Seveda pa se pri prevrednotenju zalog lahko pojavi tudi mejni primer, pri katerem pride do neodplačne odsvojitve blaga in s tem do uporabe pravilnikov-kalo.

 

SRS 4 Zaloge določa, da je treba zaloge v celoti odpisati, če je njihova prodaja za vedno ustavljena ali uporaba prepovedana.

 

Če je ustavitev prodaje/prepoved uporabe vezana na pretečen rok uporabe, in taka zaloga:

 

a) fizično še ostane v zalogi, potem gre za prevrednotenje, ki nima veze z obračunom DDV, ima pa veze z davčno priznanimi odhodki po 29. členu ZDDPO-2, kajti pretečen rok uporabe se po pravilnikih-kalo (le-ti določajo, kaj je običajno v dejavnosti) uvršča med izgubo ali uničenje blaga, ki nastane zaradi kemičnih ali fizikalnih lastnosti blaga in ima za posledico spremembo kemičnih, fizikalnih, funkcionalnih in estetskih lastnosti blaga.

 

b) fizično ne ostane v zalogi (ker jo npr. peljete na uničenje), potem gre za prevrednotenje, ki ima veze z DDV (gre za neodplačno odtujitev, pri čemer je osnova za DDV načeloma 0 ali pa vsaj minimalna; ne vem, ali je izdelke s pretečenim rokom možno komurkoli prodati), in ima tudi veze z davčno priznanimi odhodki po 29. členu ZDDPO-2, kajti pretečen rok uporabe se po pravilnikih-kalo uvršča med izgubo ali uničenje blaga, ki nastane zaradi kemičnih ali fizikalnih lastnosti blaga in ima za posledico spremembo kemičnih, fizikalnih, funkcionalnih in estetskih lastnosti blaga.

 

Xy - 18.01.2018 - 08:37

Hvala maleficent za potrditev. Super ste vsi tukej, ki nesebično pomagate nam vsem :)