krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kraja oz. prodaja OS

4185  29.12.2017 - 00:42h / DDV / Avtor: lan / 169 / 1

Prebiram neka pojasnila od Verlag Dashofer glede OS,, kjer so napisali, da v primeru kraje ali prodaje OS moraš poračunati DDV za razliko do 5 let. Kaj ni pravilno tako, da če zadevo prodaš z DDV jem, potem ni nobenega poračunavanja DDV ja???  Tako ali tako ga zaračunaš naprej.  Mi je pa bolj smiselnoto, da poračunaš v primeru kraje in državi vrneš DDV. Kaj pa če imaš zapisnik policije, ker je prišlo do vloma in kraje, storilec pa je neznan. Zakaj bi pa potem tu poračunaval DDV?

Hvala za vaše mnenje in odgovore.

Uredništvo - 29.12.2017 - 09:15

V kolikor gre za prodajo OS, potem seveda obračunate DDV skladno z določili ZDDV-1 (popravek odbitka DDV se ne izvrši v tem primeru).

Glede kraje OS - skladno z določilom 17. člena PZDDV se primanjkljaj blaga šteje za dobavo blaga, razen (med drugim) primanjkljaj oziroma izgube, nastale zaradi tatvine oziroma kraje, če je o tem sestavljen zapisnik policije. Torej zaradi kraje ni treba obračunati DDV.

Prav tako pa 68. člen ZDDV-1 določa, da se popravek odbitka DDV (v kolikor je bila uveljavljena pravica do odbitka DDV pri nabavi) ne izvrši v primeru uradno dokazanega uničenja ali izgube ... Popravek odbitka DDV v primeru tatvin se tako ne zahteva.

PS: vsa pojasnila, sodbe, itd. so dosegljive na popolni davčni rešitvi - za nove člane v decembru in januarju tudi lepo darilo:

http://www.superdavki.com/account/register/subscribe

NOVO - DoberRacunovodja.si:

http://www.doberracunovodja.si/home