krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prispevki

3142  22.09.2017 - 14:48h / Ostalo / Avtor: Žuža / 165 / 9

Pozdravljeni! Moje vprašanje se nanaša na plačevanje prispevkov. Bila sem  lastnica podjetja, ki je sedaj izbrisano iz registra že več kot pol leta. V obdobju, ko to podjetje  katerega lastnica sem bila, ni izkazovalo nobenih prihodkov, sem se zaposlila v drugem podjetju za poln delovni čas  ,  vendar sem žal  sporazumno  prekinila  delovno razmerje  zaradi težav v njegovem poslovanju in se prijavila na Zavodu za zaposlovanje kot brezposelna oseba. Sedaj sem bresposelna tretje leto. Sedaj sem dobila dopis , izvržbo iz FURSA za neplačane prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje iz naslova mojega podjetja in sicer za obdobje, ko sem bila ŽE prijavljena kot brezposelna oseba na Zavodu. Kakor razumem iz dopisov, po prekinitvi delovnega razmerja v tujem podjetju  je ZPIZ obremenil  avtomatično spet  moje nedelujoče in plačilno nezmožno podjetje za plačevanje mojih  prispevkov vendar ne za vse obdobje , temveč za sedem zadnjih mesecev do izbrisa! Tukaj jaz  (sem  tehnično izobražena oseba in ne najbolj vešča pravniškega jezika ) ne vidim neke logike in ne vem, kaj sploh lahko naredim v tem primeru. Moja logika je, če prekineš delovno razmerje in se odjaviš, si brezposelna oseba, zdravstveno se zavaruješ preko občine, delovna doba ti ne teče in s tem tudi ne prispevki. Drugače ne moreš biti sploh prijavljen na Zavodu za zaposlovanje ali celo prejemati socialno pomoč,...Mi lahko kdo prosim laično to razjasni. Hvala. 

marta - 22.09.2017 - 15:53

Po odpovedi bi morala biti zavarovana in plačevati prispevke kot lastnica in istočasno poslovodja(direktorica) doo. 

Če /ker/ doo ni posloval, bi ga morala zapreti. (PIKA.)

Simbi - 22.09.2017 - 16:27

Predvidevam, da ste bili v svojem podjetju tudi direktor, ne samo lastnik.

Verjetno ste bili na zavodu prijavljeni kot iskalka zaposlitve, ne kot brezposelna oseba s pravico do nadomestila. Sklepam zaradi naslednjega:

- kot direktor in lastnik se v evidenco brezposelnih oseb ne morete prijaviti in

- v primeru sporazumne prekinitve delovnega razmerja se v evidenco brezposelnih ne morete prijaviti.

Če bi bili prijavljeni kot brezposelna oseba, bi prejemali nadomestilo in za obdobje prejemanja nadomestila bi imeli urejen status pokojninskega zavarovanja.

Ker pokojninsko niste bili zavarovani, vam je ZPIZ po uradni dolžnosti ugotovil status zavarovanca po 16. členu ZPIZ-2, od tod tudi obveznost za plačilo prispevkov in izvršba.

Žuža - 23.09.2017 - 07:04

Hvala za odgovor. Še, da dopolnim. Seveda sem  sprejemala  nadomestilo v obdobju šest mesecev v leti 2015. ne pa več 31.3.2016 oziroma 1.4.2016, ko je ZPIZ po uradni dolžnosti po.. členu ugotavljal stanje, lastnosti mene kot zavarovanca., ki pa se od prejemanja nadomestila ni spremenil, vsaj jaz sem tako logično sklepala. Torej, najprej sem bila prijavljena v pokojninsko zavarovanje v svojem  podjetju, nato kot zaposlena v dugem delodajalcu, nato kot brezposelna in sprejemala nadomestilo in ostala na zavodu .      

leo - 23.09.2017 - 09:00

očitno ti je bilo za tisti čas "šenkano" nadomestilo in zavarovanje (po njihovi napaki), saj kot lastnik/direktor nisi bila upravičena. do tega.

Žuža - 23.09.2017 - 10:11

Čitam podobne primere in navajajo, da ne moreš bit v svoji firmi zaposlen kot direktor in hkrati v drugi za poln delovni čas V času moje druge zaposlitve tako  nisem več opravljala funkcijo direktorja v svoji firmi, saj ni niti mogoče. . Skoraj neverjetno se mi zdi, da me ne bi opozorili na kakršnekoli napake v  zvezi prejemanja nadomestila iz naslova firme, kjer sem bila zaposlena! Ne vem, kaj se dogodi, ko prenehaš prejemati nadomestilo in si zavarovan iz tega naslova? ZPIZ je očitno v mojem primeru spet obremenil mojo firmo, čeprav v njej nisem bila že dolgo obdobje zaposlena kot direktor in ni imela nobenega zaposlenega. Kako je to mogoč?  Moja napaka je, da nisem tega na ZPIZu preverila in računala na to, da se avtomatično zavarovanje prekine, ne pa nadaljuje in to na stanje izpred dveh let. Po moji logiki bi tako  lahko za prispevke  bremenili vsa podjetja v katerih sem bila zaposlena predhodno. Ta moja nevednost, naivnost in nespretnost me bo pa očitno drago stala , skupno z vsem tveganjem, ki ga prinede lasten d.o.o.

leo - 23.09.2017 - 12:44

 narobe razumeš : status lastnik + direktor (šifra 040) je poseben - ni izenačen z "navadno" zaposlitvijo in pride avtomatično v poštev, kadar ni drugega zavarovanja.

tina - 25.09.2017 - 07:18

Dejstvo je, da po ZPIZ-2 kot lastnik kapitala in istočasno vpisan v poslovni register kot direktor, ne more biti brezposelna oseba. Ko ste prekinili zaposlitev za polni delovni čas v drugem podjetju, je bila vaša obveznost takojšnje prijave v zaposlitev v svojem podjetju (lahko po osnovi 040 ali 01).

Imeli boste srečo, če vas ne bosdo terjali še za vračilo nadomestila, ki ste ga prejemeli od zavoda.

Mutni posli - 26.09.2017 - 10:27

Za prijave in odjave v lastnem podjetju ste dolžni poskrbeti sami. Ne razumem, kako mislite, da to teče "avtomatsko". Če ste bili vmes redno zaposleni drugje, je sicer njihova prijava pod 01 povozila 040, vendar samo za čas ste bili zaposleni, nato je teklo naprej, ker niste ob zaposlitvi odjavili. Pa tudi če ste lastnik in direktor enoosebne d. o. o. morate biti prijavljeni v svoji firmi.

 

Tudi ob izbrisu podjetja je potrebno na Zavodu za zdrav. zavarovanje narediti odjavo.

 

 

Žuža - 26.09.2017 - 13:43

Lepa hvala za vse odgovore. Največja slabost človeštva je nevednost.  Izhajam iz obdobja vzpodbujanja samozaposlitev in množičnega ustanavljanja sp in doo, kot vzvod  trenutnega  zmanjšanja brezposelnosti, brez predhodnega seznanjanja s vsemi pastmi, ki te čakajo pri tem v primeru, da se posel sfiži. Če nisi multipraktik, to je  finančnik, davčni strokovnjak, pravnik,tržnik  hkrati,  se lahko očitno zelo opečeš, pa če si še tako dober na svojem področju. Mogoče se zdi nekomu neverjetno naše  nepoznavanje  zakonodaje ( takšnih kot sem jaz je kar veliko), vendar to je tako, dam kot banalen primer, kot bi se zgražal nad odličnim računovodjo, ker ne pozna npr. faznih sprememb neke snovi  odvisnosti od tlaka in temperature, čeprav to snov vsak dan uporablja. Pa se ne zgražam.