krpan in druščina postani član

Naslov teme: prihodki v sferi koncesij..

3058  14.09.2017 - 09:46h / Dohodnina / Avtor: bacil / 68 / 3

pozdrav,

imam stranko s koncesijo v zdravstvu in obdela več bolnikov kot jih ima priznanih v okviru mesečnega pavšala...seveda razlike več obdelanih nihče ne poplača, vseeno pa ZZZS od nje zahteva mesečno poročilo realizacije.

zakaj jih obdela več? bi vi odrekli pomoč ranjencu, starejšemu, otroku, po operaciji,...in rekli: oh, oprostite, za ta mesec smo pa že izpolnili plačani bonus bolnikov...počakajte z rano do 1.v naslednjem mesecu...WTF

imam pa problem pri sebi: in navajam izmišljen primer:

mesečno priliv koncesije 1000€

realizacija dejanskega dela med 1200€ in 1400€ mesečno

kot računovodski servis, katero cifro moram vnesti med prihodke...ve se, da nikoli razlika ne bo poplačana in da nikogar stranka ne more terjati...torej bo vedno samo davek od tega plačala?

itak je to večni in morda nerešljiv problem sistema koncesij v Sloveniji...

vaša mnenja oz. kako delate vi?

žabca - 14.09.2017 - 13:19

Po moje vsi zdravniki delajo po plačani realizaciji,ne po fakturirani. Višek je pa "prostovoljno delo".

pic - 15.09.2017 - 08:05

Včasih je bilo tako, da je zzzs za celo leto poračunala medletne mesečne poračune. To je bilo v marcu mesecu in takrat je bil moj problem velik, ker je bil poračun v + in dobiček je poskočil - pa lastnik koncesije še bolj. Seveda gre v prihodke samo obračun, ki ga zzzs tudi plača.

Simbi - 15.09.2017 - 16:37

Pri nas ignoriramo mesečna poročila, ker se z ničemer ne ujemajo (ne z mesečnimi nakazanimi akontacijami, ne z obračunskim računom). Dolgo smo se trudili, da bi si prišli na jasno v zvezi s temi poročili, na koncu pa obupali.

Mesečne akontacije knjižimo kot avans, račun (obračun) pa je prihodek.  Je pač prihodek evidentiran takrat, ko ZZZS naredi obračun (1-3, 4-6, 4-8...) V preteklosti ni bilo pravila za kakšno obdobje bo obračun. Eno leto je bilo celo tako, da do konca marca še ni bilo obračuna za prejšnje leto, takrat res ni bilo mogoče drugače kot upoštevati poročila in potem popravek bilance.

Naš koncesionar ni zavezanec za DDV, če bi bil, pa ne vem kako bi se zadeve lotili.