krpan in druščina postani član

Naslov teme: popoldanski s.p. v letu 2018

2982  06.09.2017 - 08:57h / Dohodnina / Avtor: bivi / 139 / 5

Imam popoldanski s.p. (status normiranke), preko katerega delam storitve za podjetje, ki je popolnoma neodvisno od podjetja, v katerem sem v rednem delavnem razmerju. Pogodba s podjetjem, za katerega delam storitve popoldne, bo do konca tega leta potekla in ni več nobenega interesa, da bi se sodelovanje nadaljevalo. Zato bi popoldanski s.p. zaprla.

Vem, da se pripravljajo temeljite spremembe na tem področju, zato se mi pojavljajo vprašanja:

1. ali lahko zaprem s.p. tudi. če nimam poplačanih vseh izdanih računov

2. če ga zaprem, ali dobim plačilo na moj osebni TRR

3. če ga ne zaprem, moram plačati vsak mesec še vse prispevke in dohodnino; ali bom kaj  (pri obračunu dohodnine) dobila nazaj (v letu 2019 za leto 2018), ker prihodkov ne bo več?

 

Res se mi pojavlja cel kup vprašanj glede prehoda na nov sistem, saj se cedularni verjetno ukinja.

Ali se bodo za vse prihodke v letu 2018 (jaz jih sicer ne bom imela) izstavljali REK-i? Če bo tako, bo verjetno izplačevalec REK izstavil ob plačilu opravljene storitve?

 

Ali ima kdo že kaj bolj "razdelano"?

 

Hvala

 

  

Marta - 06.09.2017 - 09:06

a vidite, zato pa smo računovodski servisi

bivi - 06.09.2017 - 10:09

razumem, ampak, zakaj pa so forumi...

ali imate kot servis že vse odgovore in kje ste jih dobili?

sonce - 06.09.2017 - 10:40

Forumi so zato, da si med sabo pomagamo, delimo mnenja, izkušnje.... Vaša vprašanja so takšna, da bi bilo fajn če se obrnete na računovodjo, ki to obvlada. Niste napisali samo eno vprašanje temveč več. Ne gre za to, da vam ne bi želeli odgovorit. Ampak, vse ima neke meje.  Računovodje dobimo odgovore tako, da jih naštudiramo, preučimo, se pozanimamo pri ustreznih inštitucijah... in pri tem uporabimo en kup strokovne literature. Pri tem pa uporabimo veliko časa.  Eno je odgovorit na eno vprašanje, drugo je odgovori na cel kup vprašanj. Mogoče pa se vseeno najde kdo na forumu, ki vam odgovori. Pa ne mislim nič slabega s tem.

Lep dan, 

ale - 06.09.2017 - 13:38

Normiranci so dejansko nastali z namenom, da se uvede "pavšalna obdavčitev" z namenom zmanjšanja administrativnih obremenitev pri izpolnjevanju davčnih obveznosti. Vi lahko zaprete s.p. kljub neplačanim računom in tudi kasnejše nakazlo prejmete na osebni trr.

Če s.p. ne zaprete bi po sedanji zakonodaji, kjub da nimate realizacije plačevali vsak mesec prispevke.

Kaj točno bodo sprejeli glede popol.sp. pa bomo videli.

bivi - 07.09.2017 - 08:30

hvala za razumevanje, odgovore ...