krpan in druščina postani član

Naslov teme: AirBnB in bonusi

2848  21.08.2017 - 20:27h / DDV / Avtor: Damjan / 332 / 10

Pozdravljeni,

Najprej moram malo pogodrnjat nad našo davčno ureditvijo. 5 mesecev letno oddajam stanovanje kot normiranec, v večjem deležu prek AirBnB. Za prihodke seveda plačujemo dohodnino in to je bolj ali manj logično. Nikakor pa mi ni logična ureditev, da moram plačevati DDV za njihovo provizijo. Dokler so provizije zmerne, se vse zdi ok, ampak višje kot so provizije, absurdnejša postaja logika. Do končnega nesmisla bi pa prišli, če bi AirBnBjeva provizija znašala 80%, v tem primeru bi kot trr lahko navedli kar FURS-ovega, ker jaz kot tisti ki dejansko dela ne bi videl nobenega denarja. V bistvu bi moral še kaj primakniti. Drugače rečeno, manj kot mi od posla ostane, več moram plačati DDV. Če je to komu logično, naj mi prosim pojasni.

Ok, godrnjanje na stran.

AirBnB občasno kakšen evro tudi vrne, promocija ipd. Ta denar dobesedno nakaže na isti račun kot ostale prilive. Vprašanje pa je sledeče. Ali lahko ta nakazila obračunam kot zmanjšanje provizije? Torej - zmanjšanje osnove za DDV? Ker, če prav razumem, sem za ta denar dožan plačati dohodnino. Da bi pa za isti denar dvakrat plačeval davek - enkrat ko ga nisem dobil in enkrat ko sem ga vendarle dobil, to je pa že višek.

Najlepša hvala za ideje in nasvete!

LP, Damjan

žabca - 22.08.2017 - 06:41

AirBnB je zavezanec za DDV in mora zaračunati od provizije 22%.Vi si ga ne morete odbijati,ker niste zavez.za DDV. Kar vam vam pa nakažejo (tudi promocijske zadeve)pa je osnova za obdavčitev.Nič ne jamrajte:kot normiranec imate dosti manj davka kot vsi ostali. Prihodnje leto pa itak objlubljajo izenačenje.

tina - 22.08.2017 - 06:57

Prav je, da plačaš tudi ti, tako kot plačujemo ostali. Pišeš o absurdu, ko bi AirBnB zaračunal 80 % provizijo. Neumnost, saj potem ne bi oddajal stanovanja preko njih (ali po neumnosti pristal na tako provizijo ?!), kot mi je znano, provizije niso prav visoke, vi pa imate priznanih 80 % normiranih stroškov.

Dohodnine ne plačaš 2x, saj imaš (še letos) obdavčenih le 4 % skupnih prihodkov.

Damjan - 22.08.2017 - 17:55

Morda nisem bil dovolj jasen. Jasno je da se ob takih pogojih nihče ne bi šel ničesar. To je argumentacija reductio-ad-absurdum (https://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_absurdum). Je pa res, da je potrebno nekaj malega sposobnosti abstraktnega razmišljanja in algebre.

Hočem reči zgolj to, da namesto človeške logike, ko človek več davka plača za večji zaslužek, po tukajšnji logiki plačamo davka tem več, kolikor manj zaslužimo.

Da je za denar, ki ga AirBnB "vrne", potrebno plačati dohodnino, je povsem jasno. Nihče ne govori o dvakrat plačani dohodnini. Dohodnina je normalen davek po normalni človeški logiki. Ampak.

Recimo, da sem v juniju oddajal stanovanje in za to dobil 500€. Pustimo koliko je res provizija in recimo, da je AirBnB za to obračunal 100€ provizije. Gost je torej plačal 600€. Provizijo plača gost, ne jaz. Jaz s provizijo nimam nič, nikoli ne pride na moj račun, niti ne vplivam na njeno višino. AirBnB bi se lahko odločil in zaračunal 200€ provizije. FURS pravi, da moram jaz plačevati davek na AirBnB jev zaslužek.

Prav, za 100€ je manjši moj priliv, v primerjavi s tem, da bi isto ceno zaračunal neposredno. Ok? Za preostanek sem plačal dohodnino. Za teh 100€ plačam 22€ davka. Moj zaslužek je torej ne 500, ampak 478, ker pa je davek neodbiten se obrišem pod nosom in plačam dohodnino za 500€.

Ok. Prav. Pa naj bo. Pa se AiBnB odloči in mi vrne provizijo. Da bo bolj jasno, recimo da mi vrne celotno provizijo. Vseh 100€. Super, moj zaslužek je torej za 100€ višji. Provizija za AirBnB je torej 0€. 22% od 0 je 0. Zakaj sem torej plačal 22€, če je skupna davčna osnova 0?

Za teh 100€, ki jih nisem dobil, sem torej najprej plačal 22€ DDV.

Nato, ko sem teh 100€ vendarle dobil, zdaj plačam dohodnino za 600 in ne za 578, kolikor imam na računu. Kam je izginilo 22€? 

Upam da je s tem jasno o čem govorim. Vprašanje pa je, kako naj priliv teh 100€ obračunam, da se mi bo obveznost za davek zmanjšala v skladu z dejanskim zmanjšanjem davčne osnove?

tina - 24.08.2017 - 11:29

Takole, pravila so takale : tvoj zaslužek je po vseh pravilih 600 EUR, za toliko sobodajalec izda račun(in ne 500.kot jih nakaže AirBnB). Zaslužek AirBnB pa je 100 EUR mposredniške provizije, za katero bi moral po vseh pravilih izstav iti račun (DDV :obrnjeno davčno breme ( 1. odst. 25. člena oz 6. direktiva EU) -DDV), katero pobota pri nakazilu in ti nakaže 500 EUR. Ti bi moral biti registriran za DDV po 78. členu in od teh 100 EUR plačati 22 % DDV, torej državi 22 EUR ! Če tega ne storiš, si utajil davek - prekršek

Tvoj strošek tako znaša 122 EUR, ki je že zajet v 80 % priznanih normiranih stroškov. Če pa ti AirBnB provizijo vrne, potem izstavi dobropis in dobiš DDV vrnjen od države na osnovi DDV-O obračuna.

To z dohodnino nima nikakršne zveze ( dohodnina 4 % od 600 EUR !)

 

Res pa je, da izgleda, kot bi vsa ta pravila, napisana po 6. direktivi EU ne veljala za posrednike, pa naj bo to v VB, na Hrvašekm (npr. Novasol) ali kje drugje. Če bi se vsi držali pravil, bi bila tudi razmerja med sobodajalci in posredniki ter koristniki kapacitet, čista.

Damjan - 24.08.2017 - 19:08

Ok, se pravi je mogoče razmišljati o dobropisu. Kul, hvala.

Ampak, ravnokar ugotavljam, da je res tako kot sem ugibal in da AirBnB dejansko že plačuje VAT in da je ta VAT vračunan v provizijo. Potemtakem FURS neupravičeno terja plačevanje DDV, ker v EU dvojno obdavčevanje pač ni sprejemljivo.

Dejansko bi ureditev, kakor naj bi samodejno veljala po FURS-ovo, veljala samo pod pogojem, da bi AirBnB-ju posredoval svojo davčno številko, veljavno za sistem VIES. In le v tem primeru bi oni zaračunali manj provizije, DDV pa bi res moral plačevati jaz.

Ima kdo kako drugačno informacijo?

Ali pa je morda čas za organizirano pobudo za prekinitev te sistemske kraje?

Damjan - 22.08.2017 - 17:45

Očitno AirBnB ni slovenski zavezanec, ker moram njihov davek jaz plačevati.

Maja - 22.08.2017 - 10:59

Kdo pa pravi, da bo samo še letos normiranstvo obdavčeno s 4%%%%????

Če ne bo več, pa bo še več dela na črno..

Smo eni slovenclni

rozi - 22.08.2017 - 12:37

Na kakšni podlagi naredite samoobdavčitev, ker od aribnb ne dobimo računa. Kakšen dokument imate za knjiženje.

Damjan - 22.08.2017 - 18:29

http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Dohodnina/Dohodek_iz_dejavnosti/Opis/Podrobnejsi_opis_1_izdaja_Brosura_za_sobodajalce_-_fizicne_osebe.pdf

Za vsakega gosta moramo "izdati račun", čeprav gost plača agenciji, ne nam. Z gosti samo predajamo ključe. Namesto da bi mi izstavili račun AirBnB-ju se gremo, kot da oni meni zaračunavajo storitev, kar je živa kozlarija. Seveda ni nobenih dokumentov, ker jih ne more biti, za rekapitulacijo velja poročilo v obliki Excela, ki ga oblikujem iz izvlečka o prometu iz AirBnB-jeve spletne strani. Vse skupaj je ena na kup zmetana solata brez logike in veliko domišljije, slednje je FURS-u treba priznati.

In enostavno ne morem verjeti, da AirBnB za svoj promet res ne bi odvajal VAT v Veliki Britaniji. Mimogrede, v Veliki Britaniji izdaja računov ni potrebna in jih zato nihče ne izdaja. Ne British Gas, ne Virgin Mobile, ne BBC, nihče. Kljub temu je vse jasno, kdo in koliko davka je dolžan.

To je bistveno drugačna ureditev, kot v primeru oddaje prek domače turistične agencije, kjer oni izdajajo fakture gostom. Mi izdamo en račun mesečno za "najemnino" po dnevih zasedenosti. Za višino najemnine smo zmenjeni, koliko marže (beri "provizije") si hočejo obračunati je njihova stvar in sami plačujejo svoj davek, ne da bi z njim zajedali moj zaslužek. Z gosti samo predajamo ključe. 

Problem je zgolj v tem, da pri prodaji niso tako uspešni kot AirBnB. :-/

mp - 22.08.2017 - 15:33

Da dodam vprašanje:

Ali lahko samostojni podjetnik preko s.p.-ja oddaja nepremičnino, ki je last njega kot fizične osebe, ali bi bile pri tem kakšne omejitve oz. je ta opcija samo preko "sobodajalstva"?

Še dodatno:Ali lahko s.p. preko svojega s.p.-ja oddaja nepremičnino, ki je last partnerja?


Ali se v vsakem primeru potrebuje lastništvo nepremičnine na s.p.-ju oziroma najemna pogodba z podnajemom ipd.?