krpan in druščina postani član

Naslov teme: Booking

2819  17.08.2017 - 13:49h / DDV / Avtor: Mr_X / 725 / 6

Imam podjetje (d.o.o.) , ki je DDV zavezanec.
Preko Bookinga sem začel oddajati stanovanje.
Bookin ima z razliko od AirBnB specifiko vračunane provizije (15%) v ceni najema stanovanja.

Od Bookinga dobim račun za 15% provizijo, kjer naredim samoobdavčitev (1.tč 25. člena ZDDV-1)
22%

Gost želi račun v znesku njegovega plačila (v tem znesku je tudi priovizija bookinga).
Če izstavim račun za celoten znesek in seveda obračunam 9,5% DDV bo provizija 2x obdavčena !

Menim, da bi moral od najema stanovanja (na mojem izdanem računu) provizijo odšteti, jo specificirati posebej kot 0% DDV in s tem zmanjšati osnovo za 9,5% DDV.

za mnenja se vam zahvaljujem

ah - 17.08.2017 - 15:48

Mešate hruške in jabolka. Račun Booking-a je vaš prejeti račun/strošek in ste, glede na trenutno ureditev, dolžni narediti samoobdavčitev (ddv si lahko odbijate, če izpolnjujete pogoje). Račun izdan gostu pa je vaš izdani račun/prihodek. Osnova za obračun ddv je celotna vrednost storitve (brez turistične takse) in ne razlika v ceni. V prodajni ceni nastanitve je tudi znesek elektrike, vode, telefona, komunale,...  po vaši logiki bi potem tudi za te stroške zmanjševali osnovo za obračun izstopnega ddv-ja??? Mimogrede: oddajanje stanovanja v najem ni enako dejavnost prenočišča, ki spada v kategorijo gostinske nastanitvene dejavnosti. In še: stanovanje je last d.o.o.-ja? Poslovni prostor ali naložbena nepremičnina?

Mr_X - 17.08.2017 - 17:45

Hvala za odgovor :)

No, zagotovo ne mešam hrušk in jabolk. Določenih podatkov nisem dodal, ker so irelevantni pri tem vprašanju.

Gre zato, da dobim od Bookinga prejet račun, ki ga evidentiram v DDV kot vstopni in izstopni DDV in s tem sem zadovoljil DDV zakonodajo (mimogrede pri elektriki in vodi .. etc imam SAMO vstopni DDV  ) in ko izstavim račun za mojo storitev še 1x obračunam ddv za storitev pri kateri sem ddv že obračunal (booking) in je tistih 9,5% od Bookinga višek ...

Prej bi dejal da bi to storitev prikazal na računu kot prefakturiranje z 0% DDV

Xy - 18.08.2017 - 07:32

Žal, mešate. Ah vam je dal popolnoma pravilen odgovor.

pic - 18.08.2017 - 11:34

Navajate, da imate pri elektriki in vodi... SAMO vstopni DDV - seveda, saj izstopnega plačate dobaviteljem, pri bookin-gu pa ga plačate vi državi namesto njih. Malo si "narišite" kako gre s stem DDV-jem in boste razumeli pojasnilo "ah"-ja.

Mr_X - 17.08.2017 - 22:45

Ima morda gospod Martin kakšno mnenje ? :)

ah - 18.08.2017 - 12:09

Mešate, mešate :) 

Eno je obračunani izstopni ddv od dobave storitev, nekaj čisto drugega pa obračunani izstopni ddv od prejetih storitev iz drugih držav članic.

Pic vam je dal dober nasvet. Lahko si 'narišete' tudi nekoliko drugačno situacijo: recimo, da tržite vaše stanovanje preko slo posrednika, ki je slo ddv zavezanec. V tem primeru bi dobili račun za provizijo z obračunanim ddv (kot za elektriko, npr.), ker dobavitelj ne more prevaliti svoje davčne obveznosti na vas v smislu 25/1 zddv. Kako bi v tem primeru izgledal vaš izdan račun?