krpan in druščina postani član

Naslov teme: Najprej nakup, nato vračilo programske opreme

2125  23.05.2017 - 11:42h / DDV / Avtor: JABI / 91 / 2

Imamo tako situacijo: v letu 2016 smo nabavili programsko opremo za CNC stroj in jo zavedli med osnovna sredstva, ter se zmenili za plačila na obroke. Plačali smo 2 obroka, potem je operater ugotovil, da ta program sploh ni uporaben( ne vem kje je bil pri nakupu!) in smo se odločili, da ga vrnemo.  Kaj nam mora poslati dobavitelj, zmenili smo se da nam dveh plačanih obrokov ne bodo vračali, kakšen dobropis - za celotno vrednost ali samo še za razliko, ki jo nismo plačali? 

Hvala. 

Uredništvo - 23.05.2017 - 12:34

Najbrž dobropis, ki se nanaša na razliko, ki je še niste plačali (in je skladno z dogovorom niste dolžni, saj ste vrnili predmet pogodbe). V kolikor je dobavitelj ob opravljeni transakciji obračunal DDV, lahko seveda skladno z določilom 39. člena ZDDV-1 le-ta zmanjša davčno osnovo, v kolikor vas pisno obvesti o znesku DDV, za katerega nimate pravice do odbitka DDV.

PS: mali in veliki DDV Maraton še v polnem teku - vabljeni na Temo 3 in 4:

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/116/mali-in-veliki-ddv-maraton---praktino-davno-izobraevanje

Joc - 23.05.2017 - 13:33

+ potrebno je zadevo pravilno evidentirati v registru osnovnih sredstev in pravilno evidentirati morebitno korišleno olajšavo za nakup OS, le ste jo koristili.