krpan in druščina postani član

Naslov teme: storitev iz Švice

1916  28.04.2017 - 10:08h / DDV / Avtor: Bojana / 449 / 9

Smo atipični zavezanec za DDV (za prejem storitev), zdaj smo naročili prevajanje prevajalca iz Švice, ima njihovo UID številko.

Delam samoobdavčitev, enako kot pri prejemih storitev iz EU ali nam mora on zaračunati njihov DDV in pri nas ne gre v knjige?

Uredništvo - 28.04.2017 - 12:51

Glejte 3. točko prvega odstavka 76. člena ZDDV-1 - na podlagi te določbe ste plačnik DDV od prejetih storitev - ob predpostavki, da te storitve opravi "davčni zavezanec, ki deluje kot tak" (tj. oseba, ki opravlja katero koli ekonomsko, ... dejavnost za namene ... - glejte 5. člen ZDDV-1).


(1) DDV mora placati:
[...]
3. vsak davcni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davcni zavezanec, je pa identificirana za namene DDV, katerima se opravijo storitve iz prvega odstavka 25. clena tega zakona, ce te storitve opravi davcni zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji;


V vašem primeru in ob upoštevanju predpostavke se uporabi prvi odstavek 25. člena ZDDV-1 glede kraja opravljanja storitev.

O pojmih davčni zavezanec, plačniku DDV itd. ter mnogi primeri, ki vas v praksi "mučijo", bo govora tudi na malem in velikem DDV maratonu 2017 - vljudno vabljeni (tudi v primeru dežja, kot danes):

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/116/mali-in-veliki-ddv-maraton---praktino-davno-izobraevanje

Bojana - 28.04.2017 - 13:21

Kot pravim, če bi dobila račun iz Hrvaške ali pa Avstrije, bi mi bilo jasno - tule je bila dilema, saj bo storitev prejeta iz tretje države; Švice.

Izvajalec ima registrirano dejavnost (Rechtsform-Einzelfirma) in ima  tudi njihovi UID in Handelregister-Nummer.

Skratka - standardno, račun brez njihovega DDV, sami naredimo samoobdavčitev in plačamo DDV, saj pravice do priznavanja vstopnega DDV nimamo.

Hvala!

Uredništvo - 28.04.2017 - 13:33

Tako je - je identično, kot bi bili račun iz Hrvaške ali pa Avstrije, saj 3. točka prvega odstavka 76. člena ZDDV-1 ne dela razlike, ali storitev opravi dz iz druge države članice ali dz iz tretje države.


Če bo izvajalec obračunal "švicarski" DDV, je to lahko skladno z njihovo zakonodajo - vi na to nimate vpliva. Davčna osnova za obračun DDV v teh primerih je ... ? :)

Bojana - 28.04.2017 - 14:11

Davčna osnova je verjetno v tem primeru osnova na računu, od tega naredim samoobdavčitev, za plačan (švicarski) DDV pa vložim prek e-davkov, obrazec DDV-VraciloNonEU zahtevek za vračilo, če znesek DDV na računu presega 50€.

Kaj pa če ne? Davčno nepriznano? Po mojem mnenju (zdravi kmečki logiki) bi bilo nepriznano, če bi lahko zahtevala nazaj, pa nisem. Če pa nisem mogla zahtevati nazaj zaradi nedoseganja praga, pa je po mojem mnenju to prav tako davčno priznan odhodek.

Uredništvo - 28.04.2017 - 14:25

Davčna osnova za obračun je:

- po mnenju FURS - bruto vrednost - s švicarskim DDV, čeprav smo mnenja, da ima njihovo mnenje precej lukenj;

- po našem mnenju - neto vrednost - brez švicarskega DDV. :)

Morebiti (pravilno) zaračunan švicarski DDV lahko zahtevate nazaj le pri pristojnem davčnem uradu v Švici - poglejte mogoče na spletni strani švicarskega davčnega urad (pogoji itd.)

"DDV-VraciloNonEU (DDV-VTD)" ne pride v upoštev, glejte naslov obrazca ... tj. zahtevek za vračilo DDV davčnemu zavezancu s sedežem v tretji državi (torej v obratni smeri, kot da bi vi obračunali slovenski DDV švicarskemu davčnemu zavezancu ...).

Bojana - 28.04.2017 - 14:40

Ah, upam, da bom dobila račun brez njihovega DDV :)

V nasprotnem primeru bom poskusila naštudirali zakonodajo in se oglasim za potrditev.

Hvala!

Martin Krpan - 28.04.2017 - 14:50

Če "odtečete" skupaj z nami še kakšno temo iz DDV maratona, vam ne bi "škodilo" :) - vidim, da imate (mnogi) probleme že z osnovnimi pojmi, kaj šele potem, ko pride kaj zahtevnejšega. Seveda vljudno vabljeni.

Bojana - 28.04.2017 - 14:54

Z veseljem bi, a ker imam načeloma samo "klasične" primere DDV, nimam izgovora do nadrejenih za opravičilo  tega stroška :( In od 7/1999 je tole s Švico prvi primer.

Žal.

Martin Krpan - 01.05.2017 - 16:54

In če nimajo nadrejeni posluha za izobraževanje (kjerkoli že - ne samo pri nas), potem si niti ne zaslužijo, da jih poimenujem "nadrejeni". Moji sodelavci imajo VEDNO odprta vrata za izobraževanje, ki bogatijo ali dopolnjujejo njihova znanja, pa ne samo na področju davčnega izobraževanja :).

 

P.S. Upam pa, da imajo (vaši in drugi "nadrejeni") posluh :))), ko je treba plačevati globe, kazni in dodatni DDV v postopkih DIN - brdavsi ga na leto "usekajo" dodatno še za cca. 100 mio EUR v Sloveniji. Obilo sreče v "vaši davčni loteriji" ...