krpan in druščina postani član

Naslov teme: Neprava 3 stranska dobava - predavanje davčno podzemlje pa je prav ???

1834  19.04.2017 - 12:30h / DDV / Avtor: Pax / 123 / 6

Spoštovani, vem, da obvladate vendar se mi to pojasnilo spodaj ne zdi pravilno ! Naša zakonodaja določa, da je interkomunitarna dobava lahko samo taka, ko blago fizično prispe v RS, sicer pa ne .  Vi pa navajate, kot spodaj. 

Sami imamo podobne primere, ko kupimo blago na Slovaškem FCA in ga mi Slo podjetje izvozimo iz EU v Rusijo.  Izvoznik je SLO podjetje, dobi izvozni ECL od Slovakov.   Na vhodu ne naredimo interkom nabave, ker blago ne pride v RS, žal naš Slovaški partner mora poročati interkomunitarno prpdajo.  Ja imeli smo že kontrolo zaradi nasprotujočih se podatkov in je bilo vse OK, kljub temu, da ne poročamo interkom. nabav, ker ne smemo, blago ne pride v RS.       

Prosim, za pojasnila, ker vi spodaj navajate drugače, res pa je, da večina držav ima v EU tako, da je znotrajskupnostna nabava tudi če blago ne pride v državo, kjer je sedež zavezanca, vendar SLO ima to drugače ...

Vaša navedba - copy paste iz gradiva, ki ste ga odstopili brezplačno vsem, za kar se zelo zahvaljujemo !

 

·     Izdan račun FR – SI = za SI pridobitev blaga znotraj Unije. Kraj pridobitve je v Nemčiji:

Þ   »Faza 1«: ker IT ni predložil SI nemške ID številke za DDV, se šteje, da je kraj pridobitve v Nemčiji, pri čemer je SI dolžan izpolniti davčno obveznost v Nemčiji;

Þ   »Faza 2«: v kolikor SI ne izpolni davčne obveznosti od pridobitve blaga v Nemčiji, se šteje, da je kraj pridobitve blaga v Sloveniji in je dolžan obračunati slovenski DDV od pridobitve;

Þ   »Faza 3«: ko nemški davčni organ »ugotovi« davčno utajo SI v Nemčiji, mu obračuna nemški DDV od pridobljenega blaga. Takrat SI »stornira« opravljeno pridobitev v Sloveniji.

·     Izdan račun SI – IT = za SI dobava blaga na ozemlju Nemčije.

Martin Krpan - 19.04.2017 - 16:15

Hmmmm .... in še enkrat .... hmmmm .... pa še ... :)))).

 

A ste mogoče kje v vzorčnem delu gradivu, katerega navajate, zaznali, da je katerakoli transakcija v izkazanem primeru povezana z izvozom blaga iz Unije? :).

 

Toplo priporočam, bo zanimivo :) - http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno

 

Pax - 20.04.2017 - 12:51

Nisem, sem pa jasno zaznal , da gre za nabave v uniji, kjer je pot blaga taka, da blago ne pride v RS, vi pa pri tem svetujete samoobdavčitev v RS.   Samo ta del, je zame zanimiv in hmmmmmmm pa še :(  .......

Torej samo ta del pojasnite, dodatno in pokažite, kje piše, da LAHKO naredimo samoobdavčitev za blago, ki ni fizično nikoli prišlo v RS .  ???  :) S spoštovanjem sicer berem vše vaše zapise, pa še kake kako imajo to urejeno v drugih državah EU .....  pa vseeno mi ne gre skupaj....   sem citiral vaš del .  :)

Martin Krpan - 21.04.2017 - 09:21

Pojasnjujem na seminarjih, brezplačno pa ste si lahko ogledali del gradiva ... Hmmmm :)).

Ne prva ne druga transakcija nista povezani z izvozom blaga iz Unije, potem je "rešitev" primera definitivno drugačna.

 

Berite 23. člen ZDDV-1. Je zanimiv ... hmmmm :).

vili - 20.04.2017 - 18:49

"Izdan račun FR – SI = za SI pridobitev blaga znotraj Unije. Kraj pridobitve je v Nemčiji:

Þ   »Faza 1«: ker IT ni predložil SI nemške ID številke" 

Pogled s strani : FR ?? ;  IT ??

Martin Krpan - 21.04.2017 - 09:25

Vili, mene FR in IT ne zanimata :). Zanima me le SI.

P.S. Hipotetično pa FR in IT "nimata težav" z davčno utajo glede na opisan primer oziroma vsebino opisanega primera. Če bi IT pridobil v Nemčiji nemško ID številko in jo predložil SI, potem tudi SI ne bi imel "problema" (izveden bi bil pravi trikotni posel). Saj pravim, nekaj je brati primere, drugo pa je "poslušati" na seminarju. Čeprav je meni, ko samo berem primer, vse jasno :).

Pax - 21.04.2017 - 13:40

Z vsem spoštovanjem , vendar .....

Zanima me samo določilo, po katerem LAHKO v RS delamo samoobdavčitev za blaggo, ki fizično ni nikoli prišlo v RS.  ne govorim samo o izvozu, torej samo gornji del.  

In ja ostali vsaj 2 ugledna svetovalca tolmačijo, kot jaz tu pišem, ne nazadnje smo imeli Fursovo kontrolo, točno za take primere, pa kljub neumnostim in kontradiktornostim, ko nekdo poroča interkom prodajo drugi pa ne nabave, niso ugotovili nepravilnosti, res je šlo nadalje za izvoz, res pa je tudi, da so zakoni v RS večinoma napisani točno tako, da si še specialisti , davčni svetovalci , davčniki in Furs niso enotni, kaj in kako, kaj pa šele samo poučeni finančniki v podjetjih.....  žal Furs tudi nikakor ne da zavezujočih pooblastil, tako smo tam, kjer smo v banana republiki, kjer se nič 100 % jasno ne ve in ni določeno.................

Žal, vem za točko, kjer izrecno piše in določa, kaj interkom. nabava je in kako mora iti pot blaga , da o tem sploh govorimo o interkom nabavi.  

OK Peace  , lahko pa vseeno probamo bolj detaljno razčistiti, če je to zaradi slabih zakonov sploh MOŽNO ?