krpan in druščina postani član

Naslov teme: ZRFR pojasnitev BS za s.p.

988  23.02.2017 - 08:23h / Ostalo / Avtor: Daša / 104 / 4

No tako. Ker sem bila že čisto zmešana od vseh mnenj, sem klicala na ZRFR in so povedali takole:

v začetku je bilo mišljeno, da se kot podjetnikov dohodek v BS vpisuje samo tekoči dohodek, nato pa je inštitut za revizijo izdal mnenje, da to ni ok in se mora v postavki zajeti tudi pretekle dohodke. Vse jasno. Ampak ... tukaj ni še konec. Lahko pa s.p. sprejme sklep, da se podjetnikov dohodek pobota s pritoki in odtoki, torej se lahko pretekli dohodki pobotajo in v BS potem ostane spet samo tekoči dohodek :) Torej karkoli boste naredili, vse ali samo tekoče leto ... oboje bo pravilno.

cah - 23.02.2017 - 08:36

Iz teh "ubogih" s.p.-jev so naredili celo znanost strokovnjaki tako na ZRFR kot na Inštitutu. Pa se SRS 30 sploh ni toliko spremenil, da bi bilo potrebno takšno ali drugačno tolmačenje. Res je, da se je v preteklosti v BS izkazoval le podjetnikov kapital brez sestavin tega kapitala. In če so želeli, da je v BS izkazan tako tekoči dohodek kot tudi dohodek preteklih let, pa so pri tem pozabili, da podjetnik "živi" z uporabo tega dohodka, saj je to najmanj njegova plača. To pa si ji pred tem "izplačal", kar je prikazal kot pretok med podjetjem in gospodinjstvom. Saj tudi standard govori,

30.15.Poslovni izid podjetnika kot razlika med prihodki in odhodki je podjetnikov dohodek ali negativni čisti poslovni izid in se od poslovnega izida družb razlikuje za neobračunane stroške dela podjetnika.

In če potrebuje za to sklep, je pa druga stvar. Prav gotovo pa bi bilo lažje, če bi institucije posredovale javno pojasnilo pred oddajo letnega poročila. Saj so bili SRS sprejeti že konec leta 2015. 

jasa - 23.02.2017 - 08:52

Slovenska posebnost, dajmo komplicirati kolikor mogoče, da ja ne bo enostavno in vsem navadnim smrtnikom

razumljivo !

Magda - 23.02.2017 - 09:27

Hvala Daša za trud.

MajaK - 23.02.2017 - 19:20

Pa ravno, ko sem preračunavala za vse s.p.-je za nazaj (problem nove stranke, ki jim prejšnji servisi niso knjižili dohodka) 

p.s.: hvala Daša!