krpan in druščina postani član

Naslov teme: kraj obdavčitve

269  17.01.2017 - 13:04h / DDV / Avtor: Seny / 194 / 5

Pozdravljeni

Slovenski davčni zavezanec opravi storitev nemškemu zavezancu.

Opravljena storitev: računovodske storitve: kraj storitve SLO - kraj obdavčitve DE (Uporabim 25. člen?)

Opravljena storitev: izdelava in postavitev reklamne table: kraj storitve DE - kraj obdavčitve DE (ni predmet slo ddv oz. neobdavčeno v glavni knjigi?)

Zanima me ali razmišljam pravilno: če sta kraj opravljanja in kraj obdavčitve v DE je neobdavčeno, če pa je kraj opravljanja storitve v SLO pa uporabim 25.člen?

Malo me bega kako ločit kdaj je 25.člen (reverse charge) in kdaj se knjiži neobdavčeno?

Hvala 

 

Uredništvo - 17.01.2017 - 13:21

"Opravljena storitev: računovodske storitve: kraj storitve SLO - kraj obdavčitve DE (Uporabim 25. člen?)"

- kraj opravljene storitve je kraj, kjer ima naročnik sedež dejavnosti (prvi odstavek 25. člena ZDDV-1).


"Opravljena storitev: izdelava in postavitev reklamne table: kraj storitve DE - kraj obdavčitve DE (ni predmet slo ddv oz. neobdavčeno v glavni knjigi?)"

- o kakšni reklamni tabli je govora? A postane del nepremičnine?


"Zanima me ali razmišljam pravilno: če sta kraj opravljanja in kraj obdavčitve v DE je neobdavčeno, če pa je kraj opravljanja storitve v SLO pa uporabim 25.člen?"

Na kratko - splošno pravilo iz 25. člena ZDDV-1 ne opredeljuje kdo je plačnik DDV (reverse charge), temveč kje je kraj opravljene storitve.

 

Če je kraj opravljene storitve skladno s tem členom v SLoveniji (npr. vaš naročnik za računovodske storitve je slovenski davčni zavezanec - potem je kraj opravljene storitve v Sloveniji skladno s tem členom in se vi kot izvajalec storitev štejete za plačnika DDV. V kolikor opravite računovodske storitve nemškemu davčnemu zavezancu, je kraj opravljene storitve v Nemčiji skladno s prvim odstavkom 25. člena ZDDV-1, vendar je plačnik DDV nemški davčni zavezanec v svoji državi (t.im. reverse charge system").


Seny, če še niste članica SuperDavkov, vas bo mogoče zanimala naslednja brezplačna predstavitev:

http://www.davkoplacevalci.com/davcne-resitve


PS: če se boste odločili za članstvo v januarju, vas čaka tudi lepa nagrada:

http://www.superdavki.com/account/register/subscribe

Seny - 17.01.2017 - 13:39

ok hwala :) samo kako ločit kdaj uporabit reverse charge (25. člen) po splošnem pravilu in kdaj spada opravljena storitev v neobdavčeno, če opravi slo zavezanec storitev za de zavezanca tega ne razumem. kako naj vem katero obdavčitev uporabit?

Martin Krpan - 17.01.2017 - 18:37

Vse, česar ne razumete, je v povezavi z osnovami ali malce višjimi osnovami DDV. Prvi odstavek 25. člena ZDDV-1 opredeljuje splošno pravilo glede kraja opravljanja storitev, kadar sta tako IZVAJALEC storitve in PREJEMNIK storitve davčna zavezanca - kraj opravljene storitve je vedno tam, kjer ima naročnik storitve svoj sedež. Ko "najdemo", v kateri državi ima naročnik storitve svoj sedež, je tam ta storitev predmet davčne obravnave - potem še skladno z davčnim predpisom te države opredelimo, kdo je plačnik DDV (po domače - kdo je dolžan od opravljene storitve obračunat DDV).

 

Torej - storitev, o kateri govorite, je vedno obdavčena, vendar vprašanje, v kateri državi (članici ali potencialno v tretji državi - "nečlanici" Unije).

 

Bi toplo priporočal, da upoštevate priporočilo uredništva :).

 

P.S. pripravljamo pa letos v maju 2017 v LJ in MB Malo & Veliko DDV šolo - kot je v Sloveniji še ni bilo :)) - 4 x 1 dan (izberete lahko posamično temo ali več ali vse teme ...). Vabilo bo "zunaj" do konca marca, termini pa so že na tej povezavi ... http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/predvideno

 

Martin Krpan - 17.01.2017 - 18:38

Še P.S. - seveda je - v odvisnosti storitve - določena storitev v državi, kjer je kraj opravljene storitve, tudi oproščena plačila DDV ... itd. itd. Vaše navedene storitve so vedno predmet obdavčitve v Uniji ...

Seny - 18.01.2017 - 08:32

Hwala gospod Krpan vendar ste mi napisali zelo podobno kot Uredništvo - kar pa še vedno ni rešilo moje dileme.

Vem da je storitev obdavčena v kraju kjer ima naročnik svoj sedež, vendar mene bega bolj to ali se ta storitev (postavljena reklamna tabla ki ni del nepremičnine) knjiži v slo ddv-o - se pravi da moram na računu zavesti klavzulo 25. člen (revesre charge) ali pa ta račun sploh ne gre v slo ddv knjige in moram tak račun v slo ddv knjigi zavest pod neobdavčeno (ker je pač ta storitev obdavčljiva v drugi članici eu). Tako kot pri gradnji nepremičnine.

Upam da nisem preveč zakomplicirala, vendar vseeno ...

lep dan