krpan in druščina postani član

Naslov teme: obračun oz določanje števila NADUR

4442  08.12.2016 - 08:24h / Ostalo / Avtor: Marina / 206 / 7

mi lahko prosim kdo pove kako se določi število  NADUR - v primeru ko gre delavec na službeno pot,kjer ostanje npr 3 dni - oziroma dve nočitve

a) gre v torek po sluđžbi z avtom , letalom (ai se čas prebit da delavec pride  iz lj do npr Rima v  čas na delovnem mestu oz. v  čas nadur . Potem je tam sejem /seminar / izobraževanje , ali dogovori s strankami .... ki potekaja "ala"  cel dan ... se vse te ure štejejo v delovni čas ali se npr. daljši odmori odbijao iz delovnega časa oz. iz nadur.Recimo je seminar od 9-12 potem 2 ure frej pa potem še sejem od 14 - 19 ih .. .. potem gre na večerjo z poslovnimi partnerji  in traja 2 uri , potem gre spat .. pa drugi dan spet isto ..

B) ali je in kakšna je razlika če gre na pot čez soboto in nedeljo . Glede števila nadur oz. glede višine postavke nadure.

c) kako je z koriščen nadur

Zelo rada bi razčistila  obračun plač na tem področju, pa me zanima če ima kdo kakšno literaturo ki jo priporoča z konkratnimi  KOČLJIVIMI primeri .. ali pa kak konkretni tečaj - ne z osnovami plač .. bolj poglobljeni . Zakomplicini primeri .

Opa Zovalec - 08.12.2016 - 09:38

Samo 8 ur SO/dan. Nič nadur. Priporočam, da se za pojasnilo obrnete na ZDS.

Matjaž K - 09.12.2016 - 09:53

čas službenega potovanja se šteje v delovni čas

 

http://www.sodisce.si/znanje/sodna_praksa/visje_del_in_soc_sodisce/2010040815262078/

 

lp

 

p.s.

da pa ta sodba totalno skomplicira zadeve, kadar traja službeno potovanje več dni (problem: ko delavec prispe v drug/tuj kraj, kaj je s popoldanskimi in nočnimi urami, ko ne dela, sobotami. nedeljami)

00 - 09.12.2016 - 16:56

Pravilna je tudi odločitev sodišča prve stopnje, ,da se ure, ko je tožnica potovala od tožene stranke do naročnikov revizij oziroma do pravnih oseb, pri kateri je tožena stranka izvajala revizijo štejejo v delovni čas tožnice. Zmotno je stališče tožene stranke, da ne gre za efektivno delo in da tega časa ni mogoče šteti v delovno obveznost tožnice v smislu določbe prvega odstavka 141. člena ZDR, ki določa, da je delovni čas efektivni delovni čas, ki je po določbi drugega dostavka 141. člena vsak čas, v katerem delavec dela, kar pomeni, da je na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi. ...Tožena stranka neutemeljeno navaja, da tožnica v tem času ni opravljala dela (na primer, da ni delala na prenosnem računalniku v avtomobilu oziroma kakorkoli drugače opravljala dejavnosti revizije), saj je bistvena pravilna ugotovitev sodišča prve stopnje da so delavci potovali k naročnikom od sedeža tožene strankein da je bila tožnica že od prihoda na sedež na voljo toženi stranki v smislu 141. člena ZDR. Glede na takšne ugotovitve je sodišče prve stopnje sprejelo materialnopravno pravilen zaključek, da se te ure štejejo v tožničin delovni čas, zaradi česar je pri njej prišlo do preseganja redne delovne obveznosti oziroma je šlo za nadurno delo iz 143. člena ZDR. 

Hvala, Matjaž, za predstavitev sodne potrditve mojega nedavnega utemeljevanja točno takega stališča po ZKP.

(... a mislite, da se za lastno veselje v svojem prostem času zaposleni vozijo do poslovnih strank?)

PS Pri večdnevnem bivanju v končnem kraju potovanja pa je (do kakšne ustrezne tovrstne razsodbe!) treba po ZKP ločiti med delovno obveznostjo in časom, ki je na razpolago za počitek ali razvedrilo (spanje , kino, tekma, rekreacija, obisk rdeče četrti...)

Opa Zovalec - 09.12.2016 - 21:16

ZKP pravi tudi malo drugače. Imamo namreč omejitev 8/20/180 nadur. In če se tega držim, sem hitro preko tega (predvsem 20/mesec). Pa se z delavcem zmenim, da je delo treba opravit, dobi dodatek, ki je višji, kot +50% za nadure (ni pa ur) in se držim načela, da se čas prebit na poti ne šteje v delovni čas. Volk sit in koza cela, blesavim predpisom navkljub. ZDR je itak pisan samo za delo za tekočim trakom in nima veze z realnostjo, tako kot večina politike in sindikatov...

Matjaž K - 12.12.2016 - 10:39

se strinjam - tisti del sodbe "čas na poti se všteva v delovni čas" delodajalec še lahko nekako "šlukne", ampak v takem (vsakem) primeru se hitro pride do zgornje meje dovoljenega obsega nadur

Marina - 08.12.2016 - 10:09

žal ne razumem

če je običajni delavnik po 8 ur /dan ....  od ponedeljka do petka ..

leo - 09.12.2016 - 09:29

Opa, vsaj za soboto in nedeljo jim "priznaj" nadure (ali višek ur).