krpan in druščina postani član

Naslov teme: UREDITEV OKLICE-POZIV FURSA

4400  05.12.2016 - 14:33h / DDPO / Avtor: NATKA / 202 / 7

Pozdravljeni,

prosim za mnenje. Podjetje je zgradilo avtomehanično delavnico v industrijski coni v vrednosti ca 1.3 mil. EUR. Med računi, ki gredo v nabavno vrednost nepremičnine, je tudi račun za ureditev okolice, ki obsega planiranje, nasip, gnojenje zemlje, zasaditev. Kliče me referentka FURS in trdi, da to ni potreben strošek za opravljanje obdavčljive dejavnosti, kar pomeni, da je davčno nepriznano in s tem nimamo pravice do odbitka ddv. Sprašujem jo, če lučke in posledično tudi strošek elektrike na trgovskih centrih tudi ni davčno priznan strošek. Naj vam zaupam odgovor-stroški okrasitve po njenem mnenju niso davčno priznani. Prosim za vaša mnenja.

hvala in lp

Joc - 05.12.2016 - 14:50

Po njenem mnenju verjetno res. Me pa zanima kaj vse kar vidimo po pisarnah javne uprave je njihov je "priznan strošek"?

Dejansko če odgovorim v stilu naših staršev (včasih leta...... nismo imeli tega in tega in je delo bilo opravljeno) dejansko lahko tudi knjigovodje knjižijo ročno in ročno zapisujejo poslovne knjige v knjigovodske knjige, posledično tudi računalnikov in vse ostale opreme ne potrebujemo. 

J.G. - 12.12.2016 - 09:23

se popolnoma strinjam. pripominjam pa tudi, da furs res meni, da to ni potrebno, saj so vse tiste rastlinice, ki jih vidite po oknih pisarn na fursu v lasti kontrolork in jih zihr ni nabavil  furs.

Matjaž K - 05.12.2016 - 16:11

bom povzel kar redno na seminarjih razlaga Martin Krpan:

ne se jim pustiti - naredite se norega in recite da ne razumete kaj oz. zakaj se to zahteva od vas in da zato naprošate da sem vam v e-pošti to konkretno obrazloži in utemelji z navedbo določbe (člena) ZDDV-1

00 - 05.12.2016 - 16:24

referentki povej, da naj tisti člen o nepriznanih odhodkih prebere še naprej od 1. odstavka:

...

3. niso skladni z običajno poslovno prakso.

(3) Odhodki niso skladni z običajno poslovno prakso, če niso običajni pri poslovanju v posamezni dejavnosti glede na pretekle in druge izkušnje in primerjavo z drugimi dejavnostmi ter dejstvi in okoliščinami, razen odhodkov, nastalih zaradi izrednih in nepogostih dogodkov, kot so naravne nesreče ali zaradi drugih izrednih in nepogostih dogodkov.

Zgoraj opisani stroški so v sedanjih časih povsem skladni z običajno poslovno prakso.

PS Kot je nakazal že Joc, jo lahko tudi vprašaš, zakaj MF razmetava denar davkoplačevalcev in referentkam FURSa kupuje toaletni papir - namesto njega bi si lahko ustrezno pomagale z "odpisanimi" sslužbenimi papirji.

PPS Jaz občasno z zadoščenjem "tonamensko" uporabim kak še veljaven dopis FURSa ( pa ne zaradi šparanja ali "nepriznanih stroškov".

Mat - 06.12.2016 - 12:44

Ja eni želijo biti bolj Papežki od samega Papeža. 

 

Papež bi pa rekel.....

 

 

NE MOREŠ, DA VERJAMEŠ ;).

J.G. - 12.12.2016 - 09:27

Kontrolorka moje stranke je nekoč pred leti dejala, da rastlina za pisarno, kjer se izvajajo storitve oblikovanja in je inspirativen delovni prostor pomemben tako za zaposlene kot tudi za njihove stranke,da  ddv od rože, kupljene v malo dražji ljubljanski cvetločarni, ni odbiten. Do ddpoja še nisva prišli. Vztrajala je, da popravek izvedemo v naslednjem ddv obdobju (mi gre na roko in mi ne bo treba popravljati aktualnega obračuna). Na mojo vztrajanje, naj to konkretno utemelji in mi zahtevo posreduje preko e-pošte, je bil odgovor, da je to naloga vodje in po tem se ni zgodilo nič.

granit - 12.12.2016 - 09:49

Mene tudi zanima, če je bila granitna fasada na FURSU davčno priznan strošek ?