krpan in druščina postani član

Naslov teme: obračun bonitete delavki na porodniškem dopustu

3205  23.08.2016 - 10:25h / Dohodnina / Avtor: martina / 296 / 3

Prosim za pojasnilo, kako sestaviti rek obrazec za obračun bonitete delavki na porodniškem dopustu- plačilo prispevkov delodajalca. Katero vrsto dohodka se izbere, v katera polja vpisati podatke, saj mi ne uspe najti pravilne kombinacije, da bi se obračunali le prispevki delodajalca. Hvala.

Matjaž K - 23.08.2016 - 11:11

1.

REK-1 1122  Bonitete iz   delovnega razmerja - ni drugega dohodka

i-REK 1102 Bonitete iz   delovnega razmerja, če pri tem ni izplačanega drugega dohodka iz delovnega   razmerja. Upošteva se pravilo brutenja.

 

Glede REK berite / upotevajte tudi PRavilnik-REK -> Priloga 1: opis zap. 304 zbirnega REK

 

"304 Osnova za prispevke od bonitet v primerih prejemanja nadomestil Vpiše se osnova za prispevke delodajalcev, þe zaposleni prejemajo nadomestila plaþ za odsotnost z dela od drugih izplaþevalcev (nadomestila ne bremenijo delodajalca, na primer: starševsko nadomestilo, nadomestilo zaradi bolezni nad 30 dni), v tem þasu pa pri delodajalcu dosegajo bonitete. Vpiše se znesek bonitet, izplaþanih zaposlenim v þasu, ko jim nadomestilo plaþe zagotavlja drug izplaþevalec (na primer: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije), od katerih se obraþunajo in plaþajo prispevki delodajalca"

 

2.

Vi v zvezi z boniteto obračunate in plačate prispevke na bruto, na boniteto vezane prispevke iz bruto in akontacijo dohodnine pa v breme porodniškega nadomestila obračuna in plača MDDSZ kot izplačevalec nadomestila - v ta namen ste dolžni dostaviti podatke o boniteti - zveza: Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1)

 

108. člen

(dolžnost sporočanja podatkov)

     (1) Podatki se zbirajo neposredno od posameznika oziroma njegovega zakonitega zastopnika za njega in njegove družinske člane ter iz drugih uradnih zbirk, ki jih v Republiki Sloveniji vodijo za to pooblaščeni organi in organizacije.

     (2) Ministrstvo in centri brezplačno pridobivajo osebne podatke iz obstoječih zbirk osebnih podatkov od naslednjih upravljavcev:

     [...]

     9.      delodajalci – podatke o bonitetah in druge podatke, potrebne za odločanje o pravicah po tem zakonu.

[...]

 

lp

martina - 23.08.2016 - 11:38

V kolikor izberem vrsto dohodka 1122, je polje 304 blokirano za vnos. Ravno v tem imam težavo. V polje 304 zneska ne morem vpisati, v kolikor pa vnesem znesek pod 301, se zahteva vnos pod 101, posledično se obračunajo vsi prispevki...

mk - 23.08.2016 - 13:47

1102, kot Vam je odgovoril Matjaž K. LP