krpan in druščina postani član

Naslov teme: neizplačana neto plača in prehrana

3157  16.08.2016 - 18:25h / Dohodnina / Avtor: Anka / 114 / 9

Edini zaposleni delavec v podjetju (d.o.o.) ni dobil izplačane neto plače in prehrane, ker ni trenutno dovolj sredstev. v skladu z njegovim dogovorom smo na FURS plačali vse prispevke za to plačo. Neto plačo in prehrano bomo plačali pa kakšen teden, dva kasneje.

Kako naj oddamo REK1 obrazec, da ne bo prikazano, da je izplačana neto plača in prehrana ter posledično temu tudi ne dohodnina, ampak samo prispevki?

Ker, če ne oddamo REK1, potem bo na ekartici prikazano to kot preplačilo.

Zaposleni ne želi, da se na REK1 prikaže, da je dobil izplačano neto plačo, prehrano, ker le tega ni dobil.

 

ideja kako rešiti ta problem?

Miha - 17.08.2016 - 08:08

 Možno je, da z delovcem podpišete posojilno pogodbo, s katero je d.o.o.-ju posodil znesek v višini neizplačanega zneska. Tako bi  šel tudi REK 1.

rakov povratnik - 17.08.2016 - 09:34

S tem se ne strinjam, Miha. Gre za to, da so plačani le prispevki, neto pa ne. To pravzaprav ni mogoče, ker morajo biti prispevki plačani ob izplačilu neto plače, drugače pa ne. In če je neto, potem je tudi dohodnina. 

Zdaj pa se vrnimo k tvojemu predlogu. Praktično bi ta posojilna pogodba pomenila, da je delavec firmi posodil tudi dohodnino, kar pa ni njegov denar in ima država pravico sprožiti izvršbo...

Po mojem skromnem mnenju se te zadeve ne da narediti, ne da bi plačali dohodnino...

ampak to je le moje mnenje...

Miha - 17.08.2016 - 11:33

Vprašanje je bilo, da so plačani prispevki in vse dajatve, torej tudi dohopdnina. Ostaja samo dolg na neto plačo in prehrane, kar pa po moji oceni gre s posojilno pogodbo. Dajem pa tudi drugim možnost za svoje mnenje.

rakov povratnik - 17.08.2016 - 15:08

Se spet ne strinjam... če tega vprašanja, 2. odstavek besedila (podčrtal in boldal jaz): "Kako naj oddamo REK1 obrazec, da ne bo prikazano, da je izplačana neto plača in prehrana ter posledično temu tudi ne dohodnina, ampak samo prispevki?" ne bi bilo, se sploh ne bi oglasil na tvoj komentar... mislim, da podčrtano vse spremeni in je moj komentar bil kar umesten...

Danja - 17.08.2016 - 14:24

Ja, Miha, posojilna pogodba je morda rešitev, toda realizacija tega posojila bo pobot z neto plačo, torej se neto plača poroča, kot da je bila izplačana.

 

In ta čudna želja:

"Zaposleni ne želi, da se na REK1 prikaže, da je dobil izplačano neto plačo, prehrano, ker le tega ni dobil"

Anka, ali se ne skriva od zadaj kak dolg delavca, ki bi ga banka ob izplačilu morebiti zasegla?

Anka - 20.08.2016 - 05:09

delavec nima nobenih dolgov do nobenega - je edini zaposleni, lastnik podjetja je žena, firma pa trenutno nima sredstev za izplačilo neto plače; bi pa imel rad urejeno/plačane prispevke za ZZ, PIZ ipd... , žena ga bo pa "živela" :)

ne zdi pa se mu prav, da bi bila prikazana na reku, da je bila izplačana neto plača in temu posledično tudi dohodnina

00 - 20.08.2016 - 15:38

"ne morš vse da maš"  (ali malo bolj po domače : ne moreš obenem stisnit in pr...) - če hočeš imeti pošlihtano, moraš prikazati "kakor" da si izplačal tudi neto (in seveda tudi dohodnino!!!)...

00 - 20.08.2016 - 15:46

PS Jasno, da je mož "de facto" sam svoje podjetje in je žena lastnik samo na papirju; 

povsem enako bi bilo, če bi bil tudi "de Jure" (kot je včasih rekel visok jugo funkcionar) kot lastnik in direktor zaposlen (na 001).

PPS In v obeh primerih spada pod določilo ZDR o izplačilu plač do 18. , kar furiozi z veseljem obveščajo delovno inšpekcijo in jim dam prav v takih primerih , ko lastniki in njihovi partnerji kar ne bi sproti plačevali prispevkov in dohodnine.

mici - 22.08.2016 - 06:41

Včasih se preprosto zgodi, da podjetju ne gre dobro....edini zaposleni (v mojem primeru tudi lastnik) želi ostati socialno zavarovan, neto si bo izplačal, ko bo denar. To se mi zdi edino pametno razmišljanje, obračunala sem plačo, oddala rek in plačali so dohodnino in  prispevke.