krpan in druščina postani član

Naslov teme: Osnovni kapital in kredit lastniku

2958  19.07.2016 - 08:51h / Ostalo / Avtor: Meta / 109 / 7

Prosim za mnenje_:

Osnovni kapital 8.980 eur , podjetje je dalo lastniku 15.000 eur posojila

 

Na ostalih sestavinah kapitala ima:  3.995 eur prenesenega dobička in

                                                    3.466 eur čistega dobička

 

                                      skupaj: 7.461 eur

 

Ali mu je potrebno takoj vrniti posojilo in v kakšni višini?

leo - 19.07.2016 - 10:12

sme imeti 7.461 eur posojila. 

leo - 19.07.2016 - 10:14

piopravek : posojila. sme imeti 7.461 eur + // 8.980 eur - 7500 - obvezne rezerve//

Karin - 19.07.2016 - 10:41

Ali to pomeni, da mora cca 6.000 eur vrniti firmi do 8.8.2016.  Kaj pa, če to ni izvedljivo? Kako boste postopali v takih primerih? Takih  primerov (malih podjetnikov) bo verjetno kar veliko.

tina - 19.07.2016 - 13:24

Če ima poravnane obveznosti do svojih upnikov tudi posojilolastniku ni problem.

Problem je drugje : ali ima kratkoročnio ali dogoročno posojilo ?

Ali posojilo vrača v rokih, določenih v pogodbi ?

Če ga ne vrača, potem je to prikrito izplačilo dobička in obdavčitev kot dividende ! (REK-2 in iREK ter plačilo dohodnine in posledično odpis, kar bo vplivalo na rezultat in višino kapitala - davčno nepriznan odhodek!)

tina - 19.07.2016 - 14:01

Pa še tole :

Ali vsa podjetja zagotavljajo, da imajo vrednega premoženja v višini kapitala ?

1.  Kaj pa, če nabavi blago in ga proda kupcu, le-ta mu ga pa ne plača - npr. je kupec po določenem času (se lahko zgodi tudi zelo hitro) šel v stečaj ? Kje je potem premoženje ? Imaš brezvredno  terjatev, moraš narediti P.V. in je izguba.

2. Kam pa knjižite posojilo lastniku ? Ali ga ne v aktivo (07 ali 18)?

Katera varianta zagotavlja večjo varnost - prva li druga ? Saj, če je pravo posojilo (je le če je s pogodbo in se vrača)

Je res, kot je nekdo zapisal : lepotna sprememba, za katero se sicer predvideva plačilo globe. Zakonodajalec je to vnesel v zakon zaradi tiste peščice, ki odpirajo podjetja na zalogo...

Če podjetje ne bo poslovalo uspešno, bo tudi kapital brez posojila lastniku kmalu negativen, kaj pa potem ? Vsi ti vaši izračun  se mi zdijo nesmiselni, raje se ukvarjajte z uspešnim poslovanjem, kot pa tem izračunavanjem.

 

Kot pa vidim iz določenih izvajanj, lastniki posojila ne vračajo, nihče pa jih pri tem ne opozori, da je to prikrito izplačilo dobička in da morajo plačati dohodnino ! Kot rasčunovodje se ukvarjajte s tem

 

mona - 20.07.2016 - 14:29

"Kot pa vidim iz določenih izvajanj, lastniki posojila ne vračajo, nihče pa jih pri tem ne opozori, da je to prikrito izplačilo dobička in da morajo plačati dohodnino ! Kot rasčunovodje se ukvarjajte s tem"

Ni vsako posojilo prikrito izplačilo dobička. Je pa ta člen v ZGD-ju prinesel zmedo. Zapisan je, namen je iz predloga tudi razviden (preprečitev ustanavljanja podjetih na zalogo), vendar zajame več podjetij, kot so si predstavljali.  Posledice: globe in tudi zapiranje podjetij. Na kakšen način se bo izvajal nadzor?

.čiča - 25.07.2016 - 22:38

Replika na Tinina razmišljanja. Ni problem le peščica podjetij, ki kupujejo podjetja na zalogo. Ogromno malih podjetij je, kjer so si lastniki takoj, ko so podjetje odprli, izplačali ustanovni kapital na svoj račun, poleg tega pa si na takšen način izplačujejo tudi dobičke. In to po nasvetu računovodskih servisov! Nobenih posojilnih pogodb, nobenega vračanja posojil. Kar si lastnik izplača, se enostavno knjiži na posojilo lastniku in ne dela nobenih problemov okrog tega. Da bi lastnike opozorili, da gre pri tem za prikrito izplačilo dobička, malo morgen. Edini nasvet lastnikom podjetij je: redno plačuj obveznosti za DDV, plače..., pa te bodo dacarji pustili pri miru. Tako dela veliko računovodskih servisov - ker s tako "prijaznostjo" obdržijo in pridobivajo nove stranke, istočanso pak vedo (ker imajo tako sklenjene pogodbe), da bodo vse posledice na koncu nosili lastniki podjetij. Računovodski servisi, tudi ne najmanjši in tudi takšni, ki imajo licence in visoko kvalificirane zaposlene, počnejo to. Zato je tale 475.člen ZGD-1 čisto na mesto - samo hudič je, ker ga zgoraj omenjeni računovodski servis svojim strankam zopet interpretirajo po svoje.