krpan in druščina postani član

Naslov teme: smrt podjetnika

2676  20.06.2016 - 11:05h / DDPO / Avtor: e.t. / 378 / 1

Ker je podjetnik umrl sestavljam davčni obračun  davka iz dejavnosti - do njegove smrti. V letu 2015 je  uveljavljal  olajšavo za vlaganja v osnovna sredstva. Moram za ta znesek povečati davčno osnovo v letu 2016? Dediči ne bodo nadaljevali z dejavnostjo!

Matjaž K - 20.06.2016 - 17:52

Izsek iz gradiva "davčna akademija 2014 - tema B":

 

Na podlagi 4. točke tretjega odstavka 75. člena ZGD-1 AJPES po uradni dolžnosti izbriše podjetnika iz PRS na podlagi obvestila pristojnega matičnega organa, da je podjetnik umrl, razen če ji dedič podjetnika v treh mesecih po pravnomočnosti sklepa o dedovanju predloži izjavo, da bo nadaljeval zapustnikovo podjetje v skladu s četrtim odstavkom 72. člena ZGD-1. AJPES pokojnega podjetnika ne more iz PRS izbrisati že z dnevom smrti, temveč mora  počakati:

1. na pravnomočen sklep o dedovanju po pokojnem podjetniku, in !!

2. ali bo dedič podjetnika v treh mesecih po pravnomočnosti sklepa o dedovanju predložil izjavo o nadaljevanju podjetja pokojnega podjetnika.

 

=> dokler ni pravnomočnega sklepa o dedovanju + dokler od tega sklepa ne minejo 3-je meseci je treba za posamezna davčna obdobja vlagati DO-DDD => v trenutku smrti s.p. še ni poračuna olajšave

 

In še en izsek iz gradiva:

 

ZDavP-2

296. člen

(obdobje izračuna)

     (1) Davčni zavezanec v davčnem obračunu izračuna akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti za obdobje davčnega leta, ki je koledarsko leto.

     […]

     (4) V primeru smrti davčnega zavezanca se ločeno izračuna akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti za obdobje, ki se konča z dnem smrti davčnega zavezanca in za obdobje, ki se začne s prvim dnem po smrti davčnega zavezanca in konča z dnem prenehanja opravljanja dejavnosti, če ni s tem zakonom drugače določeno.

     […]

 297. člen

(predlaganje davčnega obračuna)

     […]

    (2) Davčni zavezanec mora predložiti davčni obračun davčnemu organu najpozneje do 31. marca tekočega leta za preteklo leto, če ni s tem zakonom drugače določeno.

   […]

   (5) V primeru iz četrtega odstavka 296. člena tega zakona (op. = smrt FOD) se mora predložiti davčni obračun davčnemu organu za obdobje, ki se konca z dnem smrti davčnega zavezanca, v 60 dneh po smrti davčnega zavezanca, in za obdobje, ki se konca z dnem prenehanja opravljanja dejavnosti, v 60 dneh po dnevu prenehanja opravljanja dejavnosti. Če po dnevu smrti davčnega zavezanca do zadnjega dneva davčnega obdobja po prvem odstavku 296. člena tega zakona (op.: tj. do konca koledarskega leta v katerem je zavezanec umrl) še ni prišlo do prenehanja opravljanja dejavnosti z izbrisom iz ustreznega matičnega registra oziroma evidence, se v skladu z določili tega zakona in zakona, ki ureja obdavčenje, predloži davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti tudi za to obdobje in za vsako morebitno naslednje obdobje iz prvega odstavka 296. člena tega zakona, ki sledi do dneva prenehanja opravljanja dejavnosti, in sicer v roku določenem z drugim odstavkom tega člena.