krpan in druščina postani član

Naslov teme: gradbeništvo in vodenje materialnega knjigovodstva

9906  31.12.2007 - 11:22h / Ostalo / Avtor: lili / 153 / 2

Ali so zavezanci, ki opravljajo gradbeno dejavnost, dolžni voditi materialno knjigovodstvo, če nabavljajo material za točno določen objekt in to tudi označijo na prejeti fakturi? ( v mislih imam samo dvostavno knjigovodstvo)

Moje mnenje je sicer, da se na objetku nikoli ne porabi točno toliko kot se nabavi, zato težim strankam z vodenjem matrialnega knjigovodstva, kar potegne za sabo usklajevanje glk/materialno, dokumente za porabo dobivam s stalnimi  zamudami.     In potem nekaj z mano ni v redu, ker na drugih servisih pa pritisnejo na gumb in  stranke imajo v vsakem trenutku rezultat.  

Hvala za mnenja!

lili - 31.12.2007 - 11:33

nisem bila dovolj natančna - v mislih imam zaključna dela v gradbeništvu  (krovci, inštalaterji ipd)

- 31.12.2007 - 16:58

priznani stroški so tisti, ki jih porabimo za določen objekt oz. izdelek. Nekako morate dokazati, da so stroški bili upravičeni. Za to pa potrebujete določene evidence in tudi usmeritve. Kaj je n.pr. s kalom, tehnološko porabo, "napakami" pri izdelavi in podobno. Ali imate kakršno koli kalkulacijo, s katero dokazujete, koliko materiala je potrebnega. Kot že rečeno, gre za to, da "upravičite" stroške. To je pa najprimernejše z določenimi evidencami.