krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izvršbe in vaše izkušnje z bankami

6866  27.08.2004 - 10:26h / Ostalo / Avtor: Barbara / 64 / 4

Imam en zanimiv primer za premleti in me zanimajo vaše izkušnje in nevšečnosti, ter kako ste zadevo rešili.

Podjetje XY nam je dolgovalo 1.500.000 sit in ker nismo dobili denarja smo 20.02.04 vložili izvršbo. Odločba je postala pravnomočna 03.05.2004. Podjetje XY ima štiri TRR in na izvšbo smo vse štiri TRR tudi napisali. Prvi, ki je napisan je primarni, vsi ostali so podrejeni in morajo prilive, ki pridejo na njihov TRR prenakazati na prioritetno banko. Banka št.3, ki je dobila priliv je 8.6. nakazala sredstva na prioritetno banko in točno navedla sklic za katero izvršbo se gre. Prioritena banka, pa tega denarja ni nakazala nam, ampak je denar razporedila na davčno, ker pravi da ima država prednost pred vsemi izvršbami.

Vse lepo in prav, se strinjam da je treba dati cesarju kar je cesarjevega, problem nastane sedaj, ker je banka 3 ki je sredstva nakazala na primarno banko dala izvršbo med realizirane, primarna banka pa ni dala nazaj povratne informacije, da sredstev, ki so bili namenjeni za to izvršbo ni namenila za poplačilo izvršbe ampak za poplačilo davkov in prispevkov.

Dobila sem razne odgovore:
- da primarna banka ne bi dala sredstev naprej, če bi jo banka 3 pravočasno obvestila
- banka 3 je 15.6. obvestila primarno banko o dokončnem poplačilu izvršbe,ki je tudi bil 15.6. znotraj primarne banke pa je trajalo še 2,5 dneva, da so obvestli oddelek izvršb
- če banka prenakaže sredstva na primarno banko in navede točen sklic IG2004/111111, potem je primarna banka DOLŽNA nakazati sredstva po tej izvršbi in država nima nobene prednosti.

Sedaj sem prišla toliko daleč, da me bodo iz primarne banke v ponedeljek klicali in povedali rešitev, ker napaka je na njihovi strani, ker imajo naš denar že 2,5 meseca. Nastala je velika škoda, ker mi stranki ne damo blaga, oni imajo pa težave z proizvodnjo.

Ali bi v tem primeru lahko še kaj iztržila od banke??

lalika - 27.08.2004 - 11:16

Vse banke so slabe! Dolžnost poslovodje je, da si izbere najmanj slabo!

Izkušnje so take, da imajo banke navadno mnogo več denarja za pravno podporo in je (mala) stranka obsojena na neuspeh v vsakem sporu - z velikimi pa si tako ne upajo iti v spor. Ampak poskusiti ni greh, čeprav dvomim, da jim boste lahko "naprtili" stroške svoje poslovne odločitve, da nekomu, ki ne plača, ne date blaga!

HUGGO - 27.08.2004 - 12:52

Na vašem mestu bi jih obral vsaj za obresti, ker vam denarja niso pravočasno nakazali. Vzamite odvetnika pa naj jih on stiska in muči.
lp

maja1 - 27.08.2004 - 14:22

Strinjam se. Če želite dobiti še kaj več od obresti, morate dokazati škodo, ki jo potem lahko zahtevate. Izpad dohodka je velikokrat težko dokazljiv, zato le do odvetnika.

mm - 27.08.2004 - 14:48

Tečejo vam zamudne obresti do dejanskega poplačila...
Imeli smo soroden primer (banka je izplačala sklep na napačen račun).