krpan in druščina postani član

Naslov teme: s.p. in plačevanje stroškov s poslovnega računa

1094  20.03.2019 - 15:07h / Ostalo / Avtor: Bela / 1498 / 12

Spoštovani,

imam s.p. in bi vas rada vprašala, kaj vse moram pod nujno plačevati s svojega poslovnega računa. Imam oba računa, osebnega in poslovnega, odprtega pri isti banki. Ker poslujem tudi gotovinsko, imam na ta način več prilivov kot na poslovni račun. 

Najet imam tudi poslovni prostor in me zanima, če moram najem le-tega nujno plačevati s poslovnega računa ali gre lahko plačilo z osebnega TRR? Kaj pa sicer, mora iti vsak strošek za s.p., ki ga plačam z bančno kartico nujno s poslovnega računa? Ali lahko kaj plačam z gotovino, ki jo prejmem kot plačilo preko izdanega računa za svojo storitev oziroma ali lahko plačam materialne stroške za s.p. z osebnega TRR, s tem da razumem, da moram na račun vedno navesti podatke svojega podjetja (s.p.).

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam,

Bela

Tripikice - 20.03.2019 - 15:24

Obveznosti lahko poravnavate gotovinsko (do zneska 420,00 €) in z osebnega ali poslovnega TRR, priporočam vam pa, da koristite osebni TRR za osebno življenje, poslovne obveznosti pa poravnavate iz poslovnega TRR, saj sredstva lahko prenašate iz enega TRR na drugega.

Lp!

Bela - 20.03.2019 - 15:51

Najlepša hvala za odgovor.

Danes sem v banki vprašala enako zadevo, kot ste mi jo odgovorili: ali lahko prenesem v elektronski banki denar z osebnega TRR na poslovni račun in plačam stroške za najem poslovnega prostora, pa so mi povedali, da me lahko kazensko preganjajo, če ugotovijo, da prenašam iz osebnega računa na poslovni račun denar (elektronsko bančništvo) z namenom plačevanja stroškov za s.p. Zakaj? Povedali so, da moram v primeru, da imam na poslovnem računu premalo sredstev za plačilo stroškov za s.p., najprej dvigniti denar z osebnega računa in ga nato prenesti na poslovni račun, potem šele lahko plačam stroške s.p. obvezno s poslovnega računa.

Težava za nas, ki poslujemo je v tem, da vsak polog gotovine na bančni račun nekaj stane, odvisno od zneska. 

Tole poslovanje danes me je malo začudilo, zato me je zanimalo, kako je s to zadevo v praksi. 

Lep dan želim,

Bela

neza - 20.03.2019 - 16:05

Glede na to, da imate odprta dva računa, je najbolj preprosto, da ločite zasebno in poslovno. Če ste redni s.p. in živite iz prihodkov, ki jih ustvarjate na s.p.-ju, imate itak vse prilive na poslovni račun. Za osebne zadeve (plačevanje polžnic gospodinjstva, nabave v gospodinjstvu) prenakažete sredstva na osebni račun in osebne izdatke pač poravnate od tu.

Bela - 20.03.2019 - 16:22

Hvala za odgovor in lep dan,

Bela

Bizl - 24.12.2019 - 11:06

Sam imam enako težavo s marksisti. Namreč izdali so mi šalabajzarsko Maestro kartico, s katero ne morem plačati prek intenreta. Naročilo je bilo storjeno, gospoda pa zdaj ni ker so prazniki. Sam pa tudi zapiram s 25. ker januarja in februarja v tej marksistični oazi ni nobenega posla ker so vsi izropani of marksističnih davkov in marksističnega sistema. Zato bom moral plačat iz osebnega računa. 

Menim da ni važno, ker itak potem knjižiš to v davčno napoved. Koga boli kurac kaj neka nesposobna banka knjiži kot poslovni in kaj kot osebni račun, to je moj denar ker sem fizikalec. Tud kolikor vem lahko daješ denar iz osebnega na poslovni račun če zmanjka denarja za marksistične davke in prispevke oziroma sredstev na poslovnem računu. To bi bilo logično. 

Daljši odgovor malo krajše: koga boli kurac za te nesposobne okupatorske marksiste.

mina - 20.03.2019 - 18:05

Pozdravljeni,

 

prvič slišim kaj takšnega kot so vam rekli na banki. Kaj pa tisti s.p.-ji ki imajo samo en trr ( osebni) in vse plačujejo s enega ?  Brez skrbi si lahko prenašate sredstva iz enega na drugi TRR. Razen seveda, če bi si polagali na TRR velike zneske bi vas vprašali od kod vam denar. Drugače pa res ni težave.

 

lp

Pika - 21.03.2019 - 00:06

Banka vam je to svetovaa, ker bo s tem pobrala več provizije. Glede na to, da omenjate, da večino plačujete iz osebnega računa, ne vidm sploh potrebe zakaj imeti dva računa. Saj lahko imate samo enega.

Tine - 21.03.2019 - 06:23

Lahko imate samo en TRR, vendar morate na izpisku, ki ga oddate v računovodstvo označiti kaj je privat in kaj je poslovno, da se lahko pravilno knjiži. 

Glede preglednosti je veliko bolje, da imate dva TRR in iz poslovnega računa plačujete vse obveznosti iz poslovanja. Če pa poslovno obveznost plačate z gotovino ali kartico iz osebnega TRR, pa se ta račun knjiži na  4.../9190 in tukaj ni knjižbe na /220 in zapiranja na TRR.

Če pa imate iztržke pa lahko to gotovino najprej položite na osebni TRR in ga potrem po potrebi preneseš na poslovni TRR ( elektronsko ), tako je tudi manjša bančna provizija .

Keka - 21.03.2019 - 08:05

Kako lahko ima s.p. samo osebni račun, če pa mora imeti račun javno objavljen, banke pa podatkov o številkah osebnih računov ne objavljajo. Okoli tega je bilo veliko debate lani poleti; mislim, da niti ena banka ni hotela javno objaviti podatka o osebnem računu, zato smo si odprli poslovne.

pic - 21.03.2019 - 09:01

Sama sem imela vsa leta za vsak priliv na poslovni račun avtomatični prenos na osebni račun (to mi je moja banka omogočala) in vse obveznosti plačevala iz osebnega računa. Je pa res, da sem si sama vodila računovodstvo. 

Če boste polagali ali prenašali sredstva iz osebnega na poslovni račun, boste pa res imeli probleme s FURS-om, ker vam bo vse take prilive razumel kot prihodke in jim boste morali še to posebej pojasnjevati.

B - 21.03.2019 - 09:23

navajanje banke je čisto zavajanje brez pravne podlage. Taki prenosi niso nikakršno kaznivo dejanje, saj je vse z lasti iste fizične osebe. Ne vidim problemov tovrstnega prenašanja razen z zapitanju poslovnega računa z listinami plačil. 

Peter - 22.03.2019 - 17:08

Jaz že dobro leto plačujem vse račune tudi za d.o.o. iz osebnega računa razen plač. Imam namreč paket brez provizije za elektronske plačilne naloge, ki je na poslovnem računu še višja kot na osebnih.

Me ni še nihče lovil.