krpan in druščina postani član

Naslov teme: IZPLAČILO SREDSTEV IZ SKLADA BUAK

136  11.01.2019 - 14:08h / Ostalo / Avtor: ANA / 632 / 7

Pozdravljeni,

potrebujem pomoč in sicer me zanima sledeče: moj oče je od avstrijskega sklada lani prejel izplačilo nekoriščenega dopusta/zaposlen je kot izolater-gradbeni sektor pri slovenskem podjetju, ki delavce pošilja na delo v Avstrijo. Po 2 mesecih mu je računovodkinja podjetja začela od plače trgati ta denar nazaj pod pretvezo, da ta denar pripada firmi in ne njemu.Sedaj mu bodo cca 2.500 eur trgali od plače 1 leto-zakaj že??? Smo se pozanimali o zadevi in gre dobesedno za nateg podjetja, ki ga hočejo ogoljufati za ta denar. Denar so rekli mu bodo vrnili, ko bodo na mail firme dobili obrazložitev neke "uradne osebe", da denar pripada njihovemu delavcu. Na koga naj se mi obrnemo, da bo v imenu očeta pisal v podjetje, ali je potrebno najeti odvetnika?

poletje - 11.01.2019 - 14:35

136. člen Zakon o delovnih razmerjih-1
(zadrževanje in pobot izplačila plače)

(1)Delodajalec lahko zadrži izplačevanje plače delavcu samo v zakonsko določenih primerih. Vsa določila pogodbe o zaposlitvi, ki določajo druge načine zadrževanja izplačila, so neveljavna.

(2)Delodajalec ne sme svoje terjatve do delavca brez njegovega pisnega soglasja pobotati s svojo obveznostjo plačila.

(3)Delavec ne more dati soglasja iz prejšnjega odstavka pred nastankom delodajalčeve terjatve.

poletje - 11.01.2019 - 14:39

Če vaš oče ni podal pisnega soglasja, da mu lahko navedeno trgajo, potem je delodajalec v prekršku. Oče se lahko obrne na delovno inšpekcijo. 

ANA - 11.01.2019 - 22:14

Oče ni podal pisnega soglasja, načeloma se je strinjal z odtegljajem/v končni fazi mu drugega ni preostalo, ker se na zadeve pač ne spozna. Ko je v firmi omenil, da mu to pripada so dejali naj poda argumente zakaj misli, da ta denar pripada njemu. V kratkem pričakuje izplačilo še iz sklada SOKA BAU-Nemčija-zato moramo zdevo nujno preveriti, ker teh sredstev bo še za nekaj tisoč eur. Smo pa že dobili odgovor od svetovalcev tega sklada, ki so ponudili pomoč pri posredovanju v tem primeru, hvala za odgovore...

PC - 12.01.2019 - 08:26

v Sloveniji obstaja sindikat za delavce zaposlene v tujini. Poiščite ga na internetu.

PC - 12.01.2019 - 08:30

Sindikat delavcev migrantov Slovenije

So zelo prijetni in niti približno tako nadležni kot ostali sindikalisti, ki jih poznamo iz naših medijev.

 

https://sindikat-sdms.si/za-javnost/

ANA - 12.01.2019 - 13:53

Najlepša hvala za pomoč.

ANA - 22.06.2019 - 17:21

Pozdravljeni,

pred časom sem že pisala na ta forum glede izplačila dopusta delavcu/nakaže ga sklad BUAK, ki dopusta ne izkoristi. Ali je res, da, če delavcu Sklad Buak nakaže sredstva oz. nekakšno odškodnino za dopust potem delodajalec naslednje leto delavcu ne izplača regresa? Čemu je ta sklad sploh namenjen, ko je oče od njih dobil nakazilo ni v obvestilu nikjer bilo navedeno, da zaradi tega naslednje leto ne bo dobil regresa od svojega delodajalca v Sloveniji. Kolikor sem lahko sama zasledila kako ta sklad deluje ne smemo mešati regresa in nadomestila za nekoriščen dopust-v firmi od očeta pa trdijo, da je oče denar od sklada dobil kot regres in mu ga zato oni ne bodo nakazali.lp