krpan in druščina postani član

Naslov teme: davek na nepremicnine / nerezident Slovenije

40  06.01.2019 - 07:36h / Drugi davki in takse / Avtor: Tjasa / 360 / 3

Prelep pozdrav, 

Sem Slovenska drzavljanka, nerezidentka niti nisem davcna zavezanka. 

Rezienstvo imam v drugi evropski drzavi, kjer placujem tudi davke. 

Pred cca 10imi leti sva z materjo sklenili pogodbo o dosmrtnem prezivljanju, sedaj  bi zeleli, zavoljo osebnih razlogov, dodati dodatek k pogodbi. Le ta bi vseboval takojsno izrocitev nepremicnine ter moznos vpisa moje lastnine pravice nemudoma. 

Zanima me kako je z davkom na napremicnine v primeru, da sama nisem davcni zavezenec Slovenije in tudi ne zelim postati (Po domace me zanima kaj in koliko bom morala placati, predvidevam, da je vsota visja saj nisem rezident Slovenije).

Ali lahkko v primeru vpisa v zemljisko knjigo vzamem na neremicnino hipotekarni kredit, oziroma jo lahko prodam. Ali se v primeru prodaje davek razlikuje od tistega, ki bi ga placala kot rezident in kako. 

Najlepsa hvala za vaso pomoc in prelep pozdrav v domovino!

Tjasa

Beliska - 06.01.2019 - 07:55

Glede na kompleksen primer je dobro, da se obrnete na odvetnika oz. notarja, ki se ukvaja s takšnimi zadevami, kolikor pa sama laično poznam, da menim tako:

- pogodba o dosmtnem preživljanju, če gre za preužitno pogodbo bi lahko že pred 10 leti vpisali v zemljiško knjigo, dobro, boste to storili sedaj.

- davek na nepremičnine boste plačali višji, ker v nepremičnini ne živite vi. Za davek je potrebno vložiti na fursu kar obširen obrazec, kjer dejansko popišete nepremičnino (št. sob, leto izgradnje, obnove, ali je ogrevanje na plin, TČ... imate kablsko, imate internet...) To, da v hiši biva mama ali bi imeli najemnike nima vpliva, plača se višji davek, osnovo bi znižalo vaše bivanje v nepremičnini. Glede na to, da gre na Občinski davek, je verjetno odvisen od občine do občine - to ne poznam.

- na nepremičnino verjetno lahko vzamete hipotekarni kredit (zadeva je seveda odvisna od banke), prodati, pa jo dokler je mama še živa ne morete. Mama se je verjetno zavarovala, da lahko v hiši biva do smrti in tudi ne verjamem, da bi kdo kupil hišo obremenjeno z mamo.

- v primeru prodaje plačate davek na razliko med nabavno vrednostno in prodajno vrednostjo. Ob tem so pomembna tudi leta lastništva. Prvih nekaj let se plača višji davek - bi pa rekla da stopnja ni odvisna ali ste rezident ali ne.

Lp iz Slovenije.

Martin Krpan - 06.01.2019 - 12:12

Bom popravil Belisko samo v prvem delu - z zadevo se morate obvezno zglasiti pri DAVČNEM SVETOVALCU (odvetniki in notarji nimajo pojam o davkih ... :)). Takšne stvari se ne "urejajo" v klepetalnicah :), saj potencialni odgovori niso samo DA ali NE.

 

V "igri" pa je lahko več davkov:

- davek na promet nepremičnin;

- "dohodnina" - berite "kapitalski dobički" ...

Tjasa - 07.01.2019 - 07:12

Hvala za odgovora. Se bom obrnila seveda. 

Vsem vam pa zelim srecno novo leto, naj bo to tisto, ki se ga bomo z veseljem spominjali.

Tjasa