krpan in druščina postani član

Naslov teme: EMBALAŽA

35  04.01.2019 - 19:50h / Ostalo / Avtor: EMBALAŽA / 119 / 4

Do 31.3.2019 bomo za leto 2018 morali poročati ARSO tudi za embalažo pridobljeno iz EU, ki na letnem nivoju ne bo presegla 15 ton in sicer maso te embalaže po vrstah materialov iz katerih ta embalaža je.

Ni mi pa čisto jasno kako je s plastičnimi nosilnimi vrečkami. Če so vrečke tanjše od 15 mikronov in jih uporabljamo zgolj za embaliranje še nepakiranega blaga (sadje in zelenjava...), nismo zavezani poročanju. Te vrečke so lahko brezplačne.

Vse ostale debelejše plastične nosilne vrečke pa se morajo od 1.1.2019 potrošniku obvezno zaračunati.

Ali za prodano količino takšnih vrečk plačujemo okoljsko dajatev in se moramo prijaviti v evidence DROE in FURS? 

Ali je vsem vse jasno? O embalaži nič ne klepetamo.

Hvala za vse komentarje.  

Mat - 05.01.2019 - 20:18

Tudi mene to zanima, pred vsem pisarniška dejavnost torej nobene proizvodnje, ali bomo res morali ko kupimo kartuše za tiskalnik, potem stehtati, karton, vrečko od kartuše pa verjetno še prazno kartušo ????

Sicer sami tako ali tako odlagamo v ustrezne smetnjake in Snagi plačujemo za odvoz te embalaže od ene kartuše, morda od embalaće za papir ....., torej kaj hoče sedaj neumna država od nas, da kot zlatarji tehtamo, pa še koga zaposlimo ali ???????????????

Anam - 06.01.2019 - 19:47

Me zanima ali se boste računovodski servisi ukvarjali tudi z oddajanjem poročil na arso glede poročanja o embalaži? Prvič se sedaj po novem poroča konec marca za leto 2018.

Ne razumem točno kdo mora sedaj tukaj poročati?

1. Jaz npr. kupim vrečke v trgovini (spar,mercator itd.....); v to vrečko dam potem svoje artikle, ki jih proizvedem v proizvodnji = ali moram to poročati koliko vrečk sem kupila/brezplačno dala zraven svojega blaga?

2. Ali pa npr. kupim v roli plastično folijo v katere zavijem svoje artikle - se tudi za to poroča, moj proizvod pa ne vsebuje kot le take embalaže;

3. ali pa kupim npr. karton in zapakiram v ta karton svoj izdelek

4. Kaj pa npr. če uvozim vino in ga dobim v embalaži in v tej isti embalaži npr. prodam 

5. kaj pa, če kupim pisarniški papir, pakiran embalaži skupaj pet kosov, embalažo stran vržem = se to poroča, saj nima cene, ne teže, ne ...

Ali moram za vse te zgoraj navedene primere poročati o embalaži? na kakšen način voditi evidenco oz. ali mora biti s čim pogojena?

S. - 03.03.2019 - 20:49

Če kupiš embalažo od SLO prodajalca, potem ne rabiš nič oddajati podatkov, ker je že on to naredil zase, ko jo je kupil.

ČE pa kupiš karkoli izven Slovenije, npr. vino v embalaži, to pa moraš zavesti v poročilo. In ja, kiolikor jaz razumem to bedarijo, je treba vse sproti tehtati, sešteti ob koncu leta in vpisati v poročilo.
Torej, če kupiš kakršnokoli embalažo izven Slovenije ali če karkoli uvoziš z embalažo, ki je izven Slovenije.

kori - 07.03.2019 - 08:57

Tole ne drži S.

*Če kupiš novo embalažo v SLO ali tujini in jo uporabiš za zavijanje svojih proizvodov, ki jih prodaš v SLO - moraš poročati.

*Če kupiš/pripelješ proizvod zavit v embalažo iz SLO ne rabiš poročati, ker je že prodajalec iz SLO moral.

*Če kupiš/pripelješ proizvod zavit v embalažo iz tujine moraš poročati.