krpan in druščina postani član

Naslov teme: Digitalizacija: ali velja pdf prejet račun za davčno in sodišče

3177  19.11.2018 - 06:25h / Ostalo / Avtor: katja / 113 / 3

Pozdravljeni

 

Želimo preiti na brezpapirno poslovanje. Nekateri dobavitelji nam  bodo pošiljali eRačune na mail in drugi samo pdf, kjer je skeniran podpis direktorja.

Ali so taki prejeti računi sploh verodostojna knjigovodska listina za FURS in npr sodišče ?

Kako ste drugi rešili.

Hvala za pomoč

rakov povratnik - 20.11.2018 - 07:49

e-računi so verodostojna listina, lahko preidete na tak način, AJPES ima aplikacijo, ki jo za pretvorbo računov v e-račun lahko uporabijo tudi tisti, ki te možnosti pošiljanja še nimajo.

samo pdf pa še ni verodostojna listina, skenirano mora biti na poseben način, s certificiranim skenerjem... imate te pogoje?

Mat - 20.11.2018 - 17:42

Me malo čudi vse skupaj, ko nekateri razlagajo, da na računu ni potreben ne podpis ne žig, kar že meni ne deluje verodostojno samo pravijo, da je ok ? 

AccountingBox - 22.11.2018 - 07:02

Pozdravljeni,

na kratko oba odgovora:

- 82 čl. ZDDV-1 navaja obvezne elemente na računu. Med njimi ni ŽIG-a, niti PODPIS-a, zato ni sporno, če teh dveh podatkov ni na računu

- FURS (povzeto po predavanju davčnega svetovalca) je že pred časom definiral, da sta PAPIRNI in ELEKTRONSKI RAČUN enakovredna. Večna bojazen, da elektronski račun ni verodostojen ne izhaja iz oblike računa (apirnati ali elektronski), temveč iz vsebinskega tveganja za "fiktivne račune". Račun torej mora imeti podlago za izstavitev v pogodbo, naročilu,..., sama oblika pa ni pomembna!

LP,Slavko