krpan in druščina postani član

Naslov teme: izplačilo dopusta

3098  08.11.2018 - 18:07h / Ostalo / Avtor: joža / 142 / 7

zdravo,delavka je dala odpoved.Dopusta za 2018 ni koristila (narava dela). Ali ji ga lahko izplačamo in kako se to izpelje? kot plača in rek 1, ali kot drugi prejemek iz DR? Hvala za odgovore

rakov povratnik - 09.11.2018 - 08:54

To izplačilo dopusta pa ni tako enostavno, kot si večina ljudi predstavlja, še posebno potem, ko je bil objavljen članek, ko je ESČP odočilo, da nekemu Nemcu pripada izplačilo odškodnine za neizkoriščen dopust... članek je bil rahlo dvoumen, zato se je naenkrat razvilo mnenje, da je do odškodnine upravičen praktično vsak, ki dopusta ni izrabil v celoti... vendar pogosto tu ne gre za davčno priznan odhodek ali, še huje, gre za omejevanje pravice delavcu do izrabe dopusta. Izgovor "narava dela" ne zdrži prav pogosto in sodišča redno odločajo delavcu v prid.

Zato malo daljše:

1. Najprej je treba ugotoviti, ali je delavka sploh želela izrabiti dopust pred odhodom? Imate vlogo? Zakaj delodajalec ni predvidel njenega dopusta v načrtu dela? Potrebno je ugotoviti tudi sorazmerni delež dopusta za to leto in sorazmerni delež regresa, ki ga mora vrniti, če ji je bil izplačan v celoti.

2. Potem je treba ugotoviti, ali je dejstvo, da dopusta ni izrabila v celoti, res posledica narave dela in ali se je delodajalec sploh trudil dobiti nadomestilo za odhajajočo delavko.

3. Ali je bil odpovedni rok v skladu s KP oz. zakonom in ali je bil skrajšan... Pri vsakem skrajšanju gre za sporazumno odpoved (se sporazumeta o datumu odhoda) in v primeru skrajšanja se vprašajte, ali ni ravno to razlog, da delavka ni uspela izrabiti dopusta. V sporazumu bi potem moral biti neka ugotovitev, da si delavka želi oditi na tisti dan, da se zaveda, da s tem ne bo izrabila dopusta (če ni njene predhodne vloge za dopust, ki ni bil odobren, pa itak).

Zakaj je potrebno ugotoviti vsa zgornja dejstva? Zato, ker se v primeru negativnega odgovora na katero od zgornjih vprašanj, stvari zakomplicirajo... ali delavcu ne pripada odškodnina za dopust oz. mu pripada le delno ali pa ta odškodnina ni davčno upravičena.

Po zakonu je tako: delodajalec MORA delavcu omogočiti dopust, delavec se dopustu NE SME odpovedati. V primeru negativnih odgovorov na zgornja vprašanja, se inšpektor (tako davčni kot tisti za delo) lahko upravičeno vpraša, zakaj delodajalec ni naredil vsega v njegovi moči, da bi delavka izrabila svoj dopust. Lahko bi ji recimo ne odobril skrajšanega odpovednega roka in bi delavka v času odpovednega roka bila na dopustu. To je le en primer… Bi to lahko bil vaš primer? Razmišljajte v tej smeri, šele potem so odškodnine za neizrabljen dopust lahko davčno priznan odhodek in bo tudi sodišče tiho…

Pa še odgovor na vprašanje. Glede na to, da odškodnina ni redno izplačilo, pa kakor koli to obrnete, gre za drugi dohodek... pa še način izračuna: običajno se za izračun vzame višina nadomestila za odsotnost ob dopustu.

Opa Zovalec - 09.11.2018 - 10:31

Dobro in korektno zapisano. Nekaj sem slišal o sodbi, ki jo omenjate, pa je ne morem (ne znam) najti. Lahko objavite kako povezavo do omenjenega članka oz. sodbe?

rakov povratnik - 09.11.2018 - 13:10

se opravičujem, ni bilo ESČP temveč sodišče EU. Še povezava: http://www.rtvslo.si/evropska-unija/sodisce-eu-ja-zaposleni-imajo-pravico-do-nadomestila-za-neizrabljen-dopust/470951

Opa Zovalec - 09.11.2018 - 14:15

Hvala. Sem našel, kar sem iskal:

 

I.      Pravni okvir

A.      Pravo Unije

8.        V uvodni izjavi 4 Direktive 2003/88 je navedeno:

„Izboljšanje varnosti, higiene in zdravja delavcev pri delu je cilj, ki ga ni mogoče obravnavati zgolj z ekonomskega vidika.“

9.        Člen 7 te direktive določa:

„1.      Države članice sprejmejo potrebne ukrepe, s katerimi vsakemu delavcu zagotovijo pravico do plačanega letnega dopusta najmanj štirih tednov, v skladu s pogoji za upravičenost in dodelitev letnega dopusta, ki jih določa nacionalna zakonodaja in/ali praksa.

2.      Minimalnega letnega dopusta ni mogoče nadomestiti z denarnim nadomestilom, razen v primeru prenehanja delovnega razmerja.“

10.      Člen 17 navedene direktive določa, da lahko države članice od nekaterih njenih določb odstopijo. Vendar nikakor ne morejo odstopiti od njenega člena 7.

 

V "šank debati" so me namreč prepričevali, da lahko izplačam dopust delavcu, ki ga noče izkoristiti, ker da je taka sodba sodišča...

rakov povratnik - 09.11.2018 - 15:08

Ja, vas popolnoma razumem. Ravno na taka "šank debata" mnenja sem opozoril v začetku svojega odgovora.

PC - 09.11.2018 - 11:49

Zaradi takšnih odgovor, ki so redki, se splača brati forum, ki v veliki večini nosi s sabo balast. Bravo.

Monica - 12.11.2018 - 11:52

Hvala, rakov povratnik, za izčrpno razlago in osvetlitev problematike.