krpan in druščina postani član

Naslov teme: M4

1549  16.04.2018 - 14:37h / Ostalo / Avtor: ana / 102 / 3

Boste dali delavcem podatke o prispevkih na obrazcih M4 ?

k.d. - 17.04.2018 - 08:05

Mi smo jim že dali. Sicer je pa ZPIZ na svoji spletni strani dne 09.04.2018 dal obvestilo glede M4:

Dolžnost delodajalcev seznanitve delavcev z obračunanimi in plačanimi prispevki na obrazcu M-4

09.04.2018

V skladu z določbami Zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja – ZMEPIZ-1 je za obdobja po 1. januarju 2017 prenehala obveznost delodajalcev kot zavezancev za prijavo podatkov o osnovah, da za delavce v delovnem razmerju posredujejo prijavo podatkov o osnovah na obrazcu M-4. Prijave o osnovah bo za delavce v delovnem razmerju zavod oblikoval sam na podlagi podatkov, ki jih delodajalci sporočijo na obračunih davčnega odtegljaja oziroma na obrazcu REK-1 Finančni upravi Republike Slovenije.

V skladu s četrtim odstavkom 203. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ZPIZ-1, ki je veljal do 31. 12. 2012, so bili delodajalci dolžni zavodu enkrat letno posredovati potrdilo o obračunanih in vplačanih prispevkih. Delodajalec je bil dolžan posredovati kopijo tega potrdila tudi zavarovancem, za katere je plačeval prispevke delodajalca.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-2, ki velja od 1. 1. 2013 dalje te obveznosti delodajalcev ne ureja več. V skladu z določbo tretjega odstavka 140. člena ZPIZ-2 namreč zavod na podlagi podatkov informativne osebne evidence enkrat letno delavcem v delovnem razmerju posreduje obvestilo o obračunanih prispevkih za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za preteklo leto ter o plačilu prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za preteklo leto. Nadalje pa se v skladu s tretjim odstavkom 97. člena ZMEPIZ-1 šteje, da je zavod zavarovancu, ki je v delovnem razmerju, posredoval obvestilo o obračunanih prispevkih ter plačilu prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za preteklo leto v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, če mu je omogočen vpogled v osebno informativno evidenco.

Glede na navedeno zavod delavce v delovnem razmerju obvešča o obračunanih prispevkih ter plačilu prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje preko informativne osebne evidence (IOE), ki jo zavod vodi na podlagi tretjega odstavka 140. člena ZPIZ-2 in je dostopna preko spletnega portala e-ZPIZ vsem, ki so vključeni v obvezno zavarovanje. IOE vsakemu zavarovancu omogoča vpogled v podatke o obdobjih zavarovanja in osnovah oziroma plačah. Od leta 1970 do 2001 omogoča vpogled v podatke o osnovah, od katerih so bili plačanih prispevki, od vključno leta 2002 dalje pa tudi vpogled v višino zneska plačanih prispevkov.

Ne glede na to, da ZPIZ-2 ne ureja več obveznosti posredovanja delodajalcev potrdila o obračunanih in vplačanih prispevkih delavcem, pa določba četrtega odstavka 135. člena Zakona o delovnih razmerjih - ZDR-1 določa, da je delodajalec dolžan najkasneje do 31. januarja delavcu izdati pisni obračun plač in nadomestil plač za preteklo koledarsko leto, iz katerega sta razvidna tudi obračun in plačilo davkov in prispevkov.

Ne glede na določbo tretjega odstavka 140. člena ZPIZ-2 pa obveznost delodajalca, da delavcu izda pisni obračun plač in nadomestil plač za preteklo koledarsko leto, iz katerega sta razvidna tudi obračun in plačilo davkov in prispevkov, še vedno obstaja in z določbo tretjega odstavka 140. člena ZPIZ-2 ni ukinjena.

lp

Mateja - 17.04.2018 - 08:16

Ne, ker ni treba.

V januarju so dobili obračun, ki ga zahteva ZDR-1.

 

Bi pa se bolje počutila, če bi lahko preverila podatke. A so že kje dosegljivi?

magnetek - 23.04.2018 - 07:53

DA. Dali jim bomo podatke, ker je to še vedno obveznost delodajalca. V januarju so prejeli dohodninske podatke, tu pa ge za obračunane prispevke in to je bistvena razlika.