krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vpis v register dejanskih lastnikov - lastni deleži

157  11.01.2018 - 15:36h / Ostalo / Avtor: Branka / 106 / 2

Morda bo informacija še za koga koristna.

 

Podajam odgovor Urada RS za preprečevanje pranja denarja na moje vprašanje kaj vpisati v primeru, da ima družba lastni delež ter tri lastnike fizične osebe:

 

"ZPPDFT-1 v petem in šestem odstavku 35. člena uvaja novost za primere, ko ni mogoče ugotoviti dejanskega lastnika ali če obstaja kakršenkoli dvom, da je fizična oseba dejanski lastnik. V takih primerih se za dejanskega lastnika šteje ena ali več oseb, ki zasedajo položaj poslovodstva.  Pri tem pa gre opozoriti, da navedena zakonska domneva pride v poštev šele takrat, ko je poslovni subjekt predhodno izčrpal vse razpoložljive možnosti ugotavljanja dejanskega lastnika, hkrati pa v zvezi s transakcijo, osebo, premoženjem ali sredstvi niso podani razlogi za sum pranja denarja in financiranja terorizma.

 

Ob tem bi pojasnili, da je pri gospodarskemu subjektu, ki ima lastne poslovne deleže,  pri ugotavljanju dejanskega lastnika, polega poslovnega deleža posameznika oz. družbenika, potrebno upoštevati tudi sorazmerni del lastnega poslovnega deleža družbe, ki odpade na posameznega družbenika.

 

Pri izračunu poslovnega deleža fizične osebe je treba torej poleg deleža posameznega družbenika, upoštevati tudi sorazmerni del lastnega poslovnega deleža družbe, ki de facto pripada družbeniku. Družba z omejeno odgovornostjo je sicer imetnica lastnih deležev, vendar ker so lastniki te družbe njeni družbeniki, so ti družbeniki posredno tudi imetniki lastnih deležev.  V vašem primeru so torej tri fizične osebe upoštevajoč neposredni in posredni poslovni delež vsaka v višini 1/3 dejanski lastniki poslovnega subjekta."

Martin Krpan - 12.01.2018 - 08:49

Hvala, da ste z nami delili to informacijo.

P.S. Mogoče bi še morali ustanoviti urad za "Preprečevanje nastanka bebavih birokratov" ...

 

P.S. Če nam naveden odgovore na vaše vprašanje posredujete na info@superdavki.com, ga bomo seveda tudi z veseljem delili še z več davkoplačevalci - seveda bodo vaši podatki "zakriti" :).

sonce123 - 16.01.2018 - 00:03

Ali imajo vse 3 fizične osebe enak delež?

Ali se lastni delež razdeli na 1/3 ne glede na višino deleža, ki ga imajo? Se pravi, vsem se pripiše enak delež ne glede na višino deleža, ki ga že imajo?