krpan in druščina postani član

Naslov teme: Najem in podnajem

3054  13.09.2017 - 17:14h / Dohodnina / Avtor: Tajaa / 434 / 2

Podjetje A (DDV zavezanec) za 7 delavcev potrebuje nastanitev, za kar pa ima na razpolago 2 možnosti (sam se z najemi ne želi ukvarjati):

- Njegov poslovni partner B bi najel manjšo hišo od fizične osebe (najemna pogodba, ki jo obračuna in odda na Furs ) in jo oddal tem delavcem v podnajem (najemne pogodbe z vsakim delavcem posebej in račun za najemn z DDV).

- ali pa da delavci sklenejo najemno pogodbo direktno z lastnikom hiše, vendar vsako mesečno administriranje prevzame  podjetje B, ker lastnik hiše zaradi daljše službe v tujini ni v možnosti skrbeti za najemnike. Obračun najemne pogodbe z upoštev.administ.stroškov+dohodnina. Za to storitev izstavi podjetje B račun za svoje storitve lastniku hiše. 

Kaj je bolj enostavno in ceneje? Je pot fakturiranja pravilna in kam je vse potrebno prijaviti te najeme (FUrs, Gurs ...)

Hvala 

Simona - 15.09.2017 - 08:14

Ja, jaz bi uporabila drugo možnost in izstavila račun za svoje storitve lastniku hiše.

FURSU - OBRAZEC ZA POROČANJE O NAJEMNEM PRAVNEM POSLU

Vsi zavezanci, fizične osebe, ki so drugim fizičnim osebam oddajali v najem premično ali nepremično premoženje morajo napoved posredovati davčnemu organu do 15. januarja na predpisanem obrazcu osebno ali po pošti.

Dohodnina od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se odmeri po stopnji 25 % od davčne osnove. Davčna osnova je doseženi dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za 10 % normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja, če jih v času oddajanja premoženja v najem plačuje najemodajalec sam (gre za dokončen davek, kar pomeni, da se dohodek ne všteva v letno dohodninsko osnovo).

Prijava najemnikov geodetski upravi (GURS)

Z julijem 2013 je začela veljati nova zakonska ureditev, po kateri morajo lastniki nepremičnin poročati o kupo-prodajnih in najemnih pravnih poslih (oddaja stavb in delov stavb ali njihovih delov in sprememba najemnine ali trajanja najema).

O najemnih poslih mora poročati najemodajalec, upravljavec stavbe v lasti države in upravnik večstanovanjske ali poslovne stavbe za dele stavb v skupni lasti etažnih lastnikov.

Za posle, ki so sklenjeni med mesecem, treba Gursu poročati najpozneje do 15. v naslednjem mesecu. Torej, če septembra prodate ali oddate v najem nepremičnino, morate to Gursu sporočiti do 15. oktobra.

Fizične osebe: morajo poročati le o oddajanju stavb, delov stavb in njihovih delov ter o morebitnih spremembah najemnine ali trajanja najema. Poročanje je možno prek aplikacije ETN, lahko pa naložite ali natisnete obrazec in ga pošljete po elektronski ali navadni pošti na Gurs ( http://bit.ly/125fQIo ) oziroma obrazec dobite na Gursu

Pravne osebe in espeji: poročanje je možno samo prek spletne aplikacije za poročanje (ETN), ki je dostopna na spletnih straneh Gursa ( https://prostor-s.gov.si/ETN3 oziroma http://www.e-prostor.gov.si/ ). Za dostop in uporabo se je treba registrirati s kvalificiranim digitalnim potrdilom (SIGEN-CA, HALCOM CA, POŠTA®CA…).

Poročati v ETN o podnajemnih pogodba mora lastnik nepremičnine (najemodajalec) za najemno pogodbo, glede podnajemne pogodbe pa naj se lastnik nepremičnine (najemodajalec) in najemnik dogovorita. Če se ne moreta dogovoriti, mora tudi o podnajemni pogodbi poročati lastnik.

Simona - 15.09.2017 - 13:16

Če je najemnik druga fizična oseba (ali kdo drug, ki ne šteje za plačnika davka na podlagi ZDavP-2) pa je najemodajalec (torej lastnik premoženja, ki se oddaja v najem oziroma v primeru oddajanja v podnajem »osnovni« najemnik) dolžan sam napovedati prejete najemnine, in sicer (PO NOVEM) najkasneje do 28. 2. tekočega leta za preteklo leto. Napoved je potrebno oddati na za to predpisanem obrazcu.